В Україні цьогоріч планують зрошувати лише 150 тис. га

Джерело:  AgroPortal.ua
мелиорация

Загальна площа підготовки сільськогосподарських земель, яку планується зрошувати у 2023 році, становить 147 тис. га.

Як повідомив перший заступник Державного агентства меліорації та рибного господарства Тарас Кот на засіданні парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики, поливний сезон-2023 на півдні розпочато вчасно.

«Станом на початок квітня підготовка до поливного сезону здійснюється 7 організаціями, що належать до сфери управління Держрибагентства (в Одеській області — 5, Миколаївській — 1 та Запорізькій — 1). На зрошувальних системах підготовлено 340 км трубопроводів, 309 км каналів, 131 насосну станцію, відремонтовано 448 насосних агрегатів та 330 гідротехнічних споруд», — розповів він.

Також активно ведеться кампанія з укладання договорів із сільгоспвиробниками щодо надання послуг з подачі води для потреб зрошення. В Одеській області вже здійснено подачу води на зрошення на площі понад 1200 га. Крім того, на деокупованій території у Бериславському районі Херсонщини триває підготовка до зрошувального сезону Лиманецької зрошувальної системи загальною площею близько 1,5 тис. га — ремонтуються канали та трубопроводи, готуються до роботи насосні станції, розпочато роботу щодо укладання договорів із сільгоспвиробниками та енергопостачальниками.

Під час засідання також зазначлось, що поки що не вирішене питання щодо передачі цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій зі сфери управління Держводагентства до сфери управління Держрибагентства.

Члени аграрного комітету ВР вирішили звернутися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо необхідності пришвидшення процесу завершення передачі меліоративних систем Держрибагентству протягом місяця.

«Адже зволікання з вирішенням цього питання ускладнює процеси утворення організацій водокористувачів, та, як наслідок, фермери не можуть модернізувати меліоративні системи і зрошувати землі у повному обсязі. А це, зі свого боку, може призвести до зменшення врожаїв та уповільнення впровадження реформи у сфері меліорації земель», — сказано в повідомленні.

Для довідки: з 2,2 млн га, які охоплюють меліоративні системи України, в 2021 році полито лише 525 тис. га, а в 2022-му — 305 тис. га.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!