В олійному бізнесі залишаться ті, хто зможе ефективно вивозити продукцію

Джерело:  AgroPortal.ua 
подсолнечное масло

Сьогодні в Україні працюють 11 олійноекстракційних заводів. За добу вони переробляють 10 тис. т соняшнику, в середньому виробляється 4,5-5 тис. т олії. Більшість олійноекстракційних заводів не працюють, оскільки практично 98% олії експортувалося через порти, які сьогодні заблоковані.

Про це AgroPortal.ua повідомили в асоціації «Укроліяпром».

«Олійна галузь в Україні сьогодні зіштовхнулась із двома проблемами. Перша — логістична. Якщо зерно експортують мільйонами тонн, то олії в квітні вдалося вивезти лише 151 тис. т, а шроту — взагалі 44. Але для того, щоб завод працював, потрібно, щоб ці показники були однаковими. Якщо за добу відвантажується 30 вагонів олії та 20 — шроту, цього недостатньо»

Такий дисбаланс призводить до того, що переробка не може включитись на повну, і відповідно виробники олії не можуть купити соняшник.

Порівняно з 2021 р. в Україні у 8 разів зменшився експорт олії, у 12 разів — експорт шроту, але при цьому в 55 разів збільшився експорт соняшнику. 

Другою проблемою, яку відмічають в асоціації «Укроліяпром», є перенасиченість внутрішнього ринку, неможливість продавати і відповідно купувати сировину в аграріїв. Все це зумовлено проблемами з логістикою.

В асоціації по новому врожаю нині жодних прогнозів не дають, адже ще невідомо, скільки посіють і зберуть.

Внутрішній ринок забезпечений олією не просто повністю, а в п’ятикратному обсязі, якщо брати ту олію, що в соняшнику, і відповідно ту, що зберігається на заводах. 

Цінова політика на олію сьогодні більш-менш зважена, для прикладу, «Олейна» продається по 57 грн/л. Сьогодні йде активний пошук маршрутів вивезення продукції, адже на неї в Європі нині справжній ажіотаж.

«Нам працювати ще до 1 вересня, за цей час ще можна 1,5-2 млн т соняшнику переробити. Якщо вдасться вирішити питання зі збільшення продажів, це зменшить навантаження на аграріїв, адже у них величезні запаси соняшнику, який незрозуміло, куди подіти», — зазначили в «Укроліяпром».

В Україні залишилося близько 7 млн т соняшнику, з якого можна виготовити 3,5 млн т олії. Річне споживання в Україні становить близько 400 тис. т.

Виробники олії зазначають, що попри суттєві логістичні проблеми з вивозом готової продукції заводи працюють. Проблем із сировиною немає, адже частина переробних підприємств зупинені, тому пропозиція соняшнику перевищує попит. При цьому підприємства з виробництва олії наразі не укладають форвардні контракти з фермерами на соняшник нового врожаю.

У новому сезоні соняшнику буде достатньо, всі заводи, скоріш за все, не працюватимуть або ж працюватимуть не на повну потужність.

В окремих виробників є готова продукція на складах, але в нинішній ситуації частка експорту через проблеми з логістикою знизилася. І наразі  у виробників немає чіткого розуміння, що буде з ринком у новому сезоні та який обсяг продукції зможе освоїти логістика.

При цьому гравці олійного ринку зазначають, що якщо логістична проблема не вирішиться, то соняшник і шрот будуть відносно дешевими. Заводи працюватимуть не всі, не на повну потужність і циклічно, орієнтуючись на вивіз продукції за схемою: забили ємності — зупинились — вивозять продукцію — запустились.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!