В Іспанії знизилося споживання оливкової олії на 10,4%

Джерело:  OleoScope
оливкова олія

Оливкова олія завжди була найважливішим продуктом іспанської гастрономії, проте її споживання з 2022 року почало зменшуватися через зростання цін. На 177% збільшилася вартість цього продукту за останні 3 роки. Мешканці відреагували на цей факт помітним скороченням його споживання, — повідомляє FinancialTime

Минулого року іспанські домогосподарства споживали 376,5 тис. літрів оливкової олії, що на 43,5 тис. літрів менше, ніж у 2022 році. Експерти наголошують, що зниження споживання на 10,4% за один рік є найбільшим падінням споживання цього продукту в річному обчисленні з моменту початку ведення статистики.

Ігнасіо Сільва, генеральний директор Deoleo, найбільшого у світі продавця оливкової олії за обсягом виручки, заявив, що економні споживачі змінюють свої звички, щоб упоратися з наслідками посух, які занапастили врожай.

«Ми явно досягли ціни, яка є проблемою для іспанських та італійських споживачів. Шість-вісім місяців тому ми почали помічати, що при подоланні бар’єру в 8 євро за літр люди споживають менше або переходять на олії», — сказав він.

Посухи та періоди сильної спеки, посилені зміною клімату, призвели до скорочення виробництва оливкової олії в Іспанії, найбільшому у світі виробнику, а також інших великих країнах-виробниках, таких як Італія та Греція, що призвело до глобального дефіциту.

За останні два сезони у світі було вироблено всього 2,4 млн тонн, що набагато менше звичайного річного попиту в 3,2 млн тонн, за словами Хуана Вілара, іспанського консультанта виробників та продавців оливкової олії. “Це перший раз в історії, коли у нас було два погані сезони один за одним”, – сказав він.

Заборони на експорт, запроваджені деякими країнами, також створили додатковий тиск. У спробі приборкати нестримну інфляцію в серпні минулого року Туреччина ввела заборону на експорт — тепер частково знята — на наливну та бочкову оливкову олію. У жовтні Сирія та Марокко також обмежили експорт, що ще більше скоротило світові поставки і призвело до зростання цін.

Раніше цього року статистичне управління ЄС повідомило про зростання цін у всіх країнах блоку, причому покупці в Португалії, Греції та Іспанії зіткнулися зі зростанням цін більш ніж на 60% у річному обчисленні. В італійців зростання склало 45%.

В Іспанії, яка виробляє більше оливкової олії, ніж будь-хто, споживачі купили на 22% менше за перші 20 тижнів цього року, ніж у 2023 році, згідно з галузевими даними. Обсяги продажів знизилися на 30% порівняно з 2022 роком, коли ціни почали зростати.

Deoleo констатує, обсяги продажів впали й у США, але не так різко, як у Середземномор’ї. “У США в цю категорію щодня приходять нові споживачі”, – сказав Сільва. «Це зростання проникнення може сповільнюватися, але воно все ще відбувається, тому що можливостей все ще багато».

США, які отримують більшу частину оливкової олії, закуповують в Іспанії та Італії, зараз імпортують менше, але за вищою ціною. Минулого року другий за величиною споживач у світі купив майже 350 тис. тонн на суму $2,19 млрд порівняно з 410 тис. тонн на суму $1,86 млрд  у 2022 році, згідно з даними Міжнародного торгового центру, — що говорить про те, що деяких покупців також відлякує зростання цін.

В Іспанії, де оливкова олія є основою сільськогосподарської економіки на півдні, стурбовані фермери сподіваються, що весняні дощі та менш суворі літні температури призведуть до покращення врожаю в період з жовтня до січня.

Сільва сказав: «Одна проблема – це ціна, яка знижує обсяги, але інша – це доступність… Оливкової олії просто немає. Сьогодні на заводах немає олії».

Виробництво оливкової олії в Іспанії скоротилося більш ніж наполовину. За даними міністерства сільського господарства, з максимуму в 1,49 млн тонн у 2021-2022 роках посуха та хвилі тепла знизили його обсяги виробництва до 666 000 тонн у 2022-2023 роках, а потім вони скромно відновилися до 851 200 роках.

Італія, другий за величиною виробник, зібрала менше 240 тис. тонн у 2023 році, що на 25% менше, ніж у попередньому році. Греція тим часом виробила всього 120 тис. тонн оливок цього року, менше половини попереднього врожаю.

Аналітик компанії Expana Кайл Холланд вважає, що винна погода: «Надто спекотно, надто сухо і надто довго».

Deoleo, яка не володіє власними оливковими гаями, намагалася заповнити дефіцит поставок, імпортуючи оливкову олію з Аргентини та Чилі. За зростання оптових цін компанія, за заявами Сілва, зберегла норму прибутку, поступово перекладаючи 90% приросту на споживачів. У 2023 році вона зафіксувала чистий прибуток у розмірі €30 млн при продажах у розмірі €838 млн.

Іспанці, які звикли ще чотири роки тому платити менше 5 євро за літр олії першого віджиму, були приголомшені, побачивши, як ціни на преміальні бренди зросли до 14 євро.

В Італії недавнє опитування Інституту П’єполі показало, що майже третина покупців скоротили споживання оливкової олії.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!