В Африці зупинилися заводи з переробки какао-бобів через зростання цін

Джерело:  IDK
какао

Зростання цін на какао-боби призвело до припинення роботи низки найбільших заводів з їхньої переробки в Кот-д’Івуарі та Гані, які є світовими лідерами з їхнього виробництва. Про це повідомила агенція Reuters.

Високі ціни стали заборонними для багатьох виробників шоколаду. Створюється небезпека зупинки у Кот-д’Івуарі потужностей, на яких виробляється майже половина обсягу всього какао у світі.

Зростання цін на какао-боби вже перевищило 2024 року 50%. Так, на початку березня було встановлено історичний максимум біржової вартості какао-бобів – $7 тис. за тонну. Фахівці вважають, що ситуація, що склалася в Африці, призведе до подальшого зростання цін на шоколад та цілі групи кондитерських виробів. На Кот-д’Івуар та Гану припадає майже 60% світового виробництва какао-бобів.

Згідно з підрахунками Міжнародної організації з какао зі штаб-квартирою в Абіджані (Кот-д’Івуар), у поточному аграрному році (2023-2024 роки) світове виробництво какао-бобів знизиться на 11%, до 4,45 млн тонн порівняно з попереднім . Таким чином, третій рік поспіль світовий ринок какао-бобів буде дефіцитним, зазначає вона. Дефіцит какао-бобів на світовому ринку цього року становитиме до вересня 375 тис. тонн порівняно з 74 тис. роком раніше.

Причиною подальшого падіння обсягів світового виробництва какао-бобів стала втрата частини врожаю в Гані та Кот-д’Івуарі. Скорочення викликане як кліматичними умовами, і захворюваннями дерев. За оцінками, обсяг урожаю какао-бобів складе в Кот-д’Івуарі 1,8 млн тонн порівняно з 2,24 млн роком раніше. Для Гани ці цифри становлять 580 тис. тонн какао-бобів проти 654 тис. тонн.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!