Узбекистан пом’якшить обмеження на експорт олії

Джерело:  Spot
бавовняна олія

ОЕЗи зможуть вивозити частину бавовняної та соняшникової олії з імпортного насіння.

Мінеконфін підготував проєкт постанови про «підвищення експортної активності підприємств із переробки олійного насіння».

В документі передбачається зняти частину обмежень на експорт з Узбекистану рослинних олій. Згідно з преамбулою, це дозволить покращити ділове середовище для олійноекстракційної галузі.

Компаніям дозволять вивозити олію, відтиснуту ними з імпортованого насіння соняшнику та бавовнику. При цьому обсяг олії, що експортується, не повинен перевищувати 15% кількості насіння, ввезеного з 1 вересня.

Також їм дозволять постачати за кордон до 50% імпортованої ними готової соняшникової та рослинної олії. Обмеження на експорт інших рослинних і плодових олій передбачається повністю зняти.

Обговорення проекту постанови на порталі СОВАЗ триватиме до 1 грудня.

Експорт бавовняної, соняшникової та інших рослинних олій призупинено за указом президента з 1 червня 2022 року. Причиною називалася необхідність задовольнити внутрішній попит та стабілізувати ціни.

Крім того, під заборону потрапив експорт насіння соняшнику та інших олійних культур. У той же час дозволяється вивозити за кордон продукцію, вироблену в режимі «переробки у митній зоні».

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!