УЗ розробляє стратегію продажу права на користування вагонами через ProZorro

жд зерновоз

Департамент комерційної роботи разом із філією «Центр транспортної логістики» та департаментом вагонного господарства АТ «Укрзалізниця» розробляють довгострокову стратегію оперування вагонним парком Укрзалізниці. Про це під час наради із зерновиками 16 грудня заявив заступник директора департаменту комерційної роботи товариства Валерій Ткачов.

Документ матиме мінімум дві частини. У першій буде визначено, як компанія буде технічно керувати своїм вагонним парком і за допомогою яких програмних продуктів. Друга частина регламентуватиме реалізацію права перевезень у рухомому складі товариства.

За словами представника УЗ, прозору та зрозумілу стратегію планується розробити за 2 тижні. Та вже відомо, що вагонний парк товариства реалізовуватиметься через аукціони у системі ProZorro.

Як зазначив Валерій Ткачов, наразі роглядається питання впровадження аукціонів терміном на 1 рік щодо продажу права користування зерновозами товариства. «На нещодавній зустрічі голова правління (Олександр Камишін, — ред.) розповів, якщо буде запит від ринку, Укрзалізниця готова зерновози давати навіть на рік, на два і на три. Наприклад, щодо піввагонів був такий запит — й Укрзалізниця на три роки продала через аукціон свої вагони».

Заступник директора уточнив, що УЗ має намір посісти своє місце на ринку оперування вагонами, а не бути «компанією, до якої звертаються за залишковим принципом».

Зауважимо, що вже пройшли всі «п’ятимісячні» аукціони із права користування зерновозами товариства. Із 36 запланованих відбулося лише п’ять: 14 та 15 грудня — по 2, а 16 — один. Так, на сьогоднішніх торгах ПАТ «Весело-Кутський комбінат хлібопродуктів» не мав конкурентів і придбав 500 вагонів за стартовою ставкою 1900 грн.

Серед причин низької активності на «п’ятимісячних» аукціонах Валерій Ткачов назвав високу стартову ціну та сумніви вантажовідправників у тому, що матимуть вантажі до перевезення у квітні та травні. Тож Укрзалізниця розглядає можливість зміни горизонтів подачі рухомого складу, термінів проведення аукціонів (на 3 або 4 місяці), ціни (можливо, аукціони будуть проводити не «англійські», на підвищення вартості, а «голландські» — на зниження).

Під час наради очільник Української зернової асоціації Микола Горбачов запропонував зробити умови «п’ятимісячних» аукціонів гнучкішими. Зокрема, у межах лотів на 500 і 750 вагоновідправок на 5 місяців дати змогу вантажовідправнику у деякі місяці відправляти не 2 маршрути на місяць, а 3. Наприклад, це можна зробити на «короткому плечі» — на Одеській залізниці.

У свою чергу Валерій Ткачов зауважив, що питання роглянуть. Водночас він пояснив, що «Укрзалізниці потрібно 100% вагонів продати, тому варто розуміти, скільки вагонів «піде» під «п’ятимісячні» аукціони у січні, лютому, березні. Залишок продається місячними аукціонами, а ще залишок — спотовими. Якщо з’являється невизначеність, не встигнемо продати той обсяг місячними або, наприклад, тримісячними. Тут необхідно знайти золоту середину».

Окрім того, заступник директора департаменту анонсував проведення місячних аукціонів щодо маршрутних відправок зерновозів орієнтовно 23 грудня, спотові (групові відправки з подачею через 7—9 діб) — 27 або 28 грудня.

Посадовець закликав вантажовідправників спрямовувати УЗ свої пропозиції щодо аукціонів, розміру лотів, черговості тощо: «Ми цю інформацію опрацюємо та вдосконалимо механізм аукціонних продажів своїх вагонів».

Як повідомлялося раніше, Укрзалізниця буде резервувати кошти переможців аукціонів на 2 місяці.

 

Rail.insider

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!