УЗ очікує на скасування конвенцій щодо імпорту українського збіжжя до країн ЄС

Джерело:  Rail.insider
жд

Укрзалізниця чекає на скасування односторонніх конвенцій європейських перевізників щодо імпорту українських зернових внаслідок введення загальної заборони ЄС на імпорт чотирьох культур — пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Про це йшлося під час наради представників УЗ та аграрного ринку 4 травня.

Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов нагадав, що набрала чинності загальна заборона ЄС на імпорт зернових до п’яти сусідніх країн. Відповідно, кожна з цих країн має скасувати свої односторонні заборони щодо імпорту агропродукції.

«Ми чекаємо, коли всі ці країни скасують односторонні обмеження і ми запрацюємо в межах загальної європейської заборони імпорту до 5 червня», — уточнив Валерій Ткачов.

Він додав, що свої роз’яснення з цього приводу вже надала польська компанія PKP LHS. Згідно з ними, з 3 травня по 5 червня вводиться нова конвенція з урахуванням рішення ЄС. Водночас перевізник наразі не скасував конвенції від 13 та 15 квітня на транспортування злаків, продуктів рослинного походження, відходів тощо. Тож в Укрзалізниці очікують на відповідні дії компанії.

Ще один великий польський перевізник — PKP Cargo — поки не повідомив про жодні зміни у порядку приймання аграрних вантажів на кордоні внаслідок ухваленого рішення. Така ж ситуація і зі словацькими та угорськими перевізниками.

В Укрзалізниці сподіваються на вирішення ситуації найближчим часом.

«Перевізники повинні надати нам (Укрзалізниці, — ред.) уточнені конвенційні заборони, і ми відповідно скасуємо ті, що були введені у квітні. Буде діяти одна заборона, яка стосуватиметься цих чотирьох культур в імпортному сполученні», — пояснив представник УЗ.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!