УЗ не полишає ідеї обмежити перевезення зерна піввагонами

Джерело:  Rail.insider
цементовоз

Посадовець поінформував, що наразі на мережі перебувають майже 8,9 тис. завантажених зерновозів.

«Маємо парк — приблизно 20 тис. Тобто я вбачаю, що проблем із наявністю зерновозів немає, його достатньо. І, будь ласка, беріть зерновози і транспортуйте зерно у зерновозах. Я звертаюся до відправників. Прошу зменшувати все ж таки перевезення у неспеціалізованих вагонах — піввагонах, цементовозах, мінераловозах», — закликав представник Укрзалізниці.

Що ж до цементовозів Укрзалізниці, то планується взагалі у березні не надавати їх для перевезення зерна. Адже, за словами представника УЗ, розпочинається будівництво, тож «цементовози повинні возити цемент». Це ж, на думку посадовця, має стосуватися і піввагонів.

«Я звертаюся до приватних власників і до відправників. Все ж таки, будь ласка, транспортуйте зерно у зерновозах. Ставки плати зменшуються і вже невелика різниця, але при цьому це спеціалізований парк, який дає змогу Укрзалізниці без проблем возити, а отримувачам — швидко вивантажувати… Коли вартість використання піввагона із вкладишами та зерновоза буде вирівнюватися (а вона вже вирівнюється), самі відправники перейдуть від роботи у цих піввагонах», — висловив сподівання Валерій Ткачов.

Валерій Ткачов також вчергове звернув увагу на ризики, що спричиняє транспортування зернових у неспеціалізованому рухомому складі. Посадовець поінформував, що наразі працює над аналізом усіх негативних випадків, які мали місце через використання вкладишів та тентів, прив’язаних зверху на піввагонах. Зокрема, за його даними, уже зафіксовано 40 випадків, коли тенти або їхні скріплювальні елементи рвались і потрапляли до контактної мережі.

Крім того, в УЗ є статистика щодо затримок вагонів на пунктах огляду через те, що потрібно «щось дов’язати, поправити тощо». Окремо фіксуються випадки крадіжок зернових вантажів внаслідок розрізання або розірвання тентів.

Валерій Ткачов нагадав, що наразі УЗ не несе відповідальність за збереженість такого роду вантажу у піввагонах. Проте отримує претензії від вантажовідправників.

«Коли буде достатньо матеріалів, я презентую їх. І буду ще раз просити також керівництво обмежити використання піввагона та іншого неспеціалізованого рухомого складу у перевезенні зерна», — наголосив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ.

Нагадаємо, що 7 лютого під час засідання Експортного офісу при УЗ обіцяли найближчим часом заборонити перевезення зерна у піввагонах приватного парку. Проте вже 8 лютого рішення скасували. Окрім того, з 1 березня УЗ планувала продавати всі відправки у піввагонах компанії через “Прозорро”.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!