Урожай олійних культур в ЄС у 2022 р. становитиме 31,3 млн тонн, – прогноз

Джерело:  OleoScope
ріпак елеватор

Аналітики Європейської торгової асоціації COCERAL знизили прогноз загального виробництва олійних культур в ЄС у 2022 році з попередньої оцінки, що озвучується в серпні, на 900 тис. тонн – до 31,3 млн тонн.

Зокрема, прогноз валового збору рапсу підвищено на 1,1 млн тонн – до 19,5 млн тонн. Як зазначають експерти, найвищий урожай олійної в поточному році очікується в Польщі, Чеській Республіці та Литві – 3,59 млн тонн, 1,3 млн тонн та 1 млн тонн відповідно. А найбільшої врожайності досягнуть фермери в Словаччині та Чехії – по 35 ц/га.

Оцінку виробництва соєвих бобів у вересневому звіті знижено майже на 0,4 млн тонн – до 2,78 млн тонн. Найвищі показники валового збору цього року експерти COCERAL прогнозують у Румунії – 420 тис. тонн за врожайності 21 ц/га. Далі йде Хорватія – 232 тис. тонн і 29 ц/га. Замикає трійку – Угорщина – 147 тис. тонн та 21,7 ц/га.

Підсумковий показник врожаю соняшнику на 2022 р. також знижено – на 1,7 млн ​​тонн, до 9 млн тонн. Зазначається, що три країни (Румунія, Болгарія і Угорщина) забезпечать Євросоюзу близько 60% від загального прогнозованого обсягу виробництва олійної – це 2,45 млн тонн, 1,82 млн тонн і 1,18 млн тонн насіння відповідно.

Раніше фахівці Єврокомісії заявили про посуху, що призвела до зниження врожаю на території ЄС. Згідно з доповіддю експертів, брак вологи і температурне навантаження призводять до скорочення врожайності культур порівняно з прогнозами, що робилися раніше.

Наслідки посухи вже відбилися на сільському господарстві Іспанії, Італії, Португалії, Румунії та Франції. Певною мірою погодні умови завдали збитків і сільгоспвиробникам Угорщини, Німеччини, Польщі, Словенії та Хорватії.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!