Умови для сівби озимих у першій декаді жовтня залишалися несприятливими на 20% площ

Джерело:  AgroTimes
посівна

У першій декаді жовтня на 20% площ (східні області та прилеглі до них площі центральних і південних областей), де тривав дефіцит ефективних опадів, умови для сівби озимих залишалися несприятливими через нестачу продуктивної вологи у ґрунті, тривала грунтова посуха. У цих районах упродовж тривалого часу зерно не проростало. Через значну сухість ґрунту господарства не могли проводити його обробіток.

Про це повідомляє Укргідрометцентр.

В ціому, у більшості днів першої декади жовтня в Україні спостерігалася тепла для середини осені погода. Середні температури повітря у найтепліші дні перевищували середні багаторічні значення на 5-7 °С, що за нормативними показниками відповідало середині вересня.

Переміщення холодних атмосферних фронтів обумовило дощі на переважній частині території країни. У багатьох областях сумарна кількість опадів за декаду виявилася близькою або більшою за норму. У західних областях переміщення фронтів супроводжувалося суттєвим зниженням температури повітря та ґрунту. Одночасно у південних, центральних та східних областях кількість опадів в основному була незначною, місцями було майже сухо.

Агрометеорологічні умови початку жовтня для підготовки ґрунту під посів та сівби озимих зернових культур на більшості площ покращилися внаслідок дощів, що сприяло проростанню зерна та появі у короткі строки дружніх сходів озимини.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!