Укрзалізниця не зможе власними силами експортувати довоєнні обсяги зерна — Камишін

Джерело:  Forbes
зерновоз

Укрзалізниця не зможе власними силами експортувати довоєнні обсяги зерна. Раніше Україна вивозила 5-7 млн т зерна на місяць. Половину цього обʼєму до портів везли залізницею. Про це заявив голова правління компанії Олександр Камишін в інтерв’ю Forbes.

Він також розповів, що у листопаді навіть був встановлений історичний місячний максимум, коли потягами доставили 4,1 млн зерна.

Зараз Україна експортує близько 1,2 млн т зерна усіма видами транспорту. Однак після закриття причорноморських портів основний тягар ліг на Укрзалізницю.

За словами Олександра Камишіна, у квітні експортували залізницею 642 000 т зерна, в травні — 807 000 т.

При цьому на складах зберігається приблизно 20 млн т старого врожаю і тому щомісяця необхідно експортувати по 5 т усіма видами транспорту.

Голова УЗ наголошує, що вийти на такі обсяги можна лише у разі великих інвестицій в інфраструктуру.

«Вся прикордонна і портова інфраструктура Європи розраховувалася під інші масштаби. За три місяці не відбудуєш, а увійти в довгу інвестицію без розуміння подальшої долі українських портів — ризиковано. Я вважаю, що треба добиватися розблокування наших портів — це головний формат на майбутнє», — пояснив Олександр Камишін.

Він додав, що в іншому разі необхідно проводити переговори з Польщею та Румунією для облаштування прикордонної транспортної інфраструктури і «боротися за ефективність кожної нової тонни на кордоні»

«Але це збільшення на десятки відсотків. А нам потрібно в рази», — наголосив голова Укрзалізниці.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!