“Укрпродукт Груп” отримав GBP0,44 млн чистого прибутку

Джерело:  Fixygen.ua
Укрпродукт

“Укрпродукт Груп”, великий український виробник фасованої олії та плавленого сиру, за підсумками 2021 року отримав GBP0,44 млн чистого прибутку проти GBP1,16 млн чистого збитку у 2020 році, тоді як її виручка скоротилася на 6,4% – до GBP51, 98 млн.

За даними звіту компанії на Лондонській фондовій біржі у четвер, EBITDA групи компаній за вказаний період скоротилася на 21,6% порівняно з 2020 роком – до GBP1,1 млн, а її рентабельність продажу (EBITDA margin) – на 0,4 п. п., до 2,2% із 2,6%.

“Укрпродукт” нагадав, що не зміг опублікувати аудований фінансовий звіт за минулий рік до 1 липня 2022 року через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, внаслідок чого торгівлю його акціями на Лондонській біржі було зупинено до оприлюднення відповідного документа.

“Протягом 2021 року “Укрпродукт” зіткнувся з низкою глобальних викликів. Гостра, постійна нестача молочної сировини та збільшення імпорту молочної продукції з-за кордону гальмували розвиток українського ринку молочної продукції. Зростання відпускних цін не встигало за зростанням витрат, і це позначилося на виробниках 2021 року. Виробники були змушені підвищувати відпускні ціни поетапно і з часом, оскільки зіткнулися з опором рітейлерів”, – зазначається у звіті компанії.

Внаслідок зростання цін на сире молоко “Укрпродукт” минулого року був змушений призупинити роботу свого невеликого виробничого підприємства у Летичеві (Хмельницькій обл.).

Загалом група компаній у 2021 році розширила експорт на нові та існуючі ринки до 5,6 тис. тонн (+55,5% до 2020 року), при цьому основний приріст припав на категорію плавлених сирів – до 4,6 тис. тонн. зростання у 2,4 рази).

“Укрпродукт” уточнив, що для збереження рентабельності виробництва вершкового масла, ключового сегменту для компанії, холдинг у другому півріччі 2021 року скоротив низькорентабельні продажі фасованого вершкового масла у роздрібних мережах. Це призвело до зниження продажів фасованого вершкового масла на 46,3% у 2021 році, але дозволило значно збільшити маржинальність сегменту (з 7,4% у 2020 році до 10,6% у 2021 році), що практично зберегло загальну валову маржу холдингу на 2020 року.

Група збільшила продаж спредів на 8,1% у 2021 році, незважаючи на скорочення ринку в Україні. Проте значне зростання собівартості рослинних жирів (до 35% порівняно з 2020 роком) призвело до зниження рентабельності продажів з 19,9% у 2020 році до 14,7% у 2021 році.

Додатковим фактором, що сприяло незначному зростанню товарообігу, стало збільшення продажу квасу та напоїв на 5,8%. 2021 року “Укрпродукт” продовжив розширювати асортимент продукції, випустивши на ринок кілька нових напоїв.

Крім того, минулого року група компаній відновила співпрацю з найбільшою національною роздрібною мережею України “АТБ-Маркет” для виробництва сирів під власною ТМ. Проте, маржинальність продажів плавлених сирів та сирних продуктів знизилася через значне збільшення їх собівартості з 20,2% та 7,5% у 2020 році до 16,0% та 6,4% у 2021 році відповідно.

Чисті активи “Укрпродукту” станом на 31 грудня 2021 року зросли на 10% до аналогічної дати минулого року – до GBP5,9 млн. Минулого року група компаній порушила кілька положень кредитної угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), допустивши прострочення деяких боргових виплат. На даний момент компанія призупинила переговори про реструктуризацію графіка погашення кредиту через війну в Україні. В даний час ЄБРР не зробив жодних дій для прискорення погашення кредиту.

“Торгівля в 2022 році сильно постраждала від російського вторгнення в Україну і війни, що триває. Молокопереробні підприємства не матимуть можливості максимізувати виробничі потужності в 2022 році. За перші п’ять місяців 2022 року поставки сировини для переробки скоротилися до 2,9 млн тонн (на 16% нижче, ніж торік).

Українські регіони зазнали втрати виробничих потужностей на окупованій території та в зоні бойових дій”, – уточнила група компаній у повідомленні.

Крім того, “Укрпродукт” у 2022 році планує змінити деяких своїх регіональних дистриб’юторів у регіонах, де продовжуються військові дії.

“Укрпродукт Груп” є великим українським виробником фасованої олії, плавленого сиру та квасу. Виробляє молочні продукти під торговими марками “Наш молочник”, “Наш сирок”, “Молендам”, “Вершкова долина”, квас під ТМ “Арсеньєвський”.

До складу “Укрпродукт Груп” входять два заводи у Житомирі (один спеціалізується на виробництві плавленого сиру, другий – завод з виробництва квасу), а також два підприємства у Хмельницькій області:
молокозавод у Старокостянтинові, що випускає фасоване масло, спреди, сир та сухе молоко, та молочний завод у Летичеві.

Виробничі потужності групи компаній дозволяють випускати до 70 тис. тонн молочної продукції на рік.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!