Українським експортерам сої може знадобитись сертифікат прослідковуваності для поставок до ЄС в 2024 році

Джерело:  Інфоіндустрія
соя

«Нове законодавство ЄС щодо протидії вирубці лісів вводить жорсткі вимоги прослідковуваності кожної окремої партії ввезеної сої аж до поля», — заявив виконавчий директор Асоціації «Дунайська Соя» Володимир Пугачов.

Експерт підкреслив, що на полях, де вирощується соя, не мало бути вирубки лісів в минулому та компанії мають належним чином це підтвердити згідно нововведень ЄС.

Дотримання санітарних вимог країни імпортера, а також відслідковування змін місцевого законодавства є надзвичайно важливим для експорторієнтованого сектору виробництва сої України, додав В. Пугачов.

В Асоціації нагадали, що вони є давнім піонером сталого аграрного виробництва, а також що «Дунайська Соя» вже має систему відстеження партій сої «з лану до столу» та 2008 рік як граничну дату для заборону вирубки лісів і зміни цільового призначення земель, що суттєвого перевищує за рамки нових законодавчих вимог Європейського Союзу.

Для довідки:

В листопаді  2021: Комісія ЄС (DG ENV) опублікувала пропозицію щодо регулювання ЄС щодо сировини, яка становить ризик для лісів та еко-систем (EUDR)

В грудні 2022: Триєдина згода – пропозиція була схвалена Європейською Комісією, Радою та ПарламентомEUR-Lex — 52021PC0706 — EN — EUR-Lex (europa.eu)

В травні 2023: Затверджений фінальний текст регулювання

Ціль рeгулювання: досягти в ЄС ланцюгів поставок продукції без вирубки лісів

  • Застосовується для імпорту в ЄС, а також для комерційної діяльності в ЄС;
  • Стосується шести критичних товарів: соя, какао, пальмова олія, яловичина, кава, деревина;
  • Детально інструкція для кожного із критичних товарів очікується в 2023 зі боку ЄС;
  • Строк введення в дію регулювання – кінець 2024

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!