Український «план Б» виключає РФ із зернової угоди, а перевізникам пропонує страхування

Джерело:  Дзеркало тижня
Україна

Україна буде готова продовжити експорт зерна через Чорне море в рамках «плану Б», без участі Росії, якщо Москва вийде з поточної угоди про експорт зерна і вона розвалиться, заявив другого червня міністр аграрної політики України Микола Сольський у інтерв’ю Reuters.

За словами Сольського, Росія вже заблокувала використання головного чорноморського порту України «Південний» та, незважаючи на угоду, дозволяє лише одному судну на день доставляти українське продовольство з нього до певних країн.

«Останні дії, які відбуваються там протягом вчорашнього, позавчорашнього, сьогоднішнього дня, більше говорять про те, що насправді лише юридично виглядає так, що цей коридор працює, а насправді там нічого особливого не відбувається», – сказав Сольський.

За словами Сольського, український уряд може запропонувати страхові гарантії для компаній-перевізників. Він повідомив, що уряд вже створив спеціальний страховий фонд у розмірі близько 547 мільйонів доларів для компаній, чиї судна будуть заходити в українські чорноморські порти за новою угодою.

«Якщо нас повністю заблокують, а це вже майже сталося, то перевізники можуть йти цим коридором, маючи гарантоване страхування від нашого уряду», – сказав Сольський.

Він додав, що судновласники можуть бути «достатньо впевненими» в тому, що українські військові та їхня протиповітряна оборона «можуть виконати свою роботу».

Сольський сказав, що Україна все ще сподівається, що нинішня Чорноморська зернова ініціатива буде працювати, незважаючи на нинішні труднощі, в той час як будь-який новий варіант потребуватиме нової угоди або нового формату.

«Оскільки з юридичної точки зору перший формат працює і у нас є на нього надія, ми будемо намагатися зробити так, щоб він працював, і вже якщо нам нічого втрачати, то, очевидно, ми будемо обговорювати деталі «плану Б», – сказав міністр.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!