Українські бізнеси об’єднуються для розв’язання проблеми непрозорої логістики

Джерело:  УкрАгроКонсалт
логістика

Представники аграрного, логістичного та ІТ-бізнесу уклали Меморандум про партнерство та співпрацю у сфері лібералізації та побудови єдиного і доступного логістично-інформаційного середовища.

Бізнеси обʼєднуються для спільного пошуку рішень, як досягти рівноправного доступу до даних про інфраструктуру, плани експорту, переміщення та локацію транспорту, щоб розвʼязати проблему контролю транспортування вантажів та зробити можливим раннє та відповідальне планування операцій у логістиці.

Ініціатори й перші підписанти Меморандуму: директор ТОВ «КОФКО АГРІ РЕСОРСІЗ УКРАЇНА» Володимир Осадчук, директор ТОВ «ГЕРМЕС-ТРЕЙДІНГ» Юрій Скічко, директор ТОВ «Тесслагруп» Ігор Шевченко, директор ТОВ «УТІЛІКС.УАН» Дмитро Озеров та директор ТОВ Вантаж+, член Комітету з логістики Європейської бізнес-асоціації Юрій Щуклін.

Меморандум – відкритий до підписання. Приєднатися можуть підприємства та інші суб’єкти господарювання, не залежно від форми власності та резидентства (за виключенням обмежень встановлених законодавством), а також – установи, фонди, організації, органи державної влади та місцевого самоврядування.

Обʼєднатись для пошуку нових рішень спонукали наявні проблеми інформаційного забезпечення логістичних процесів, які стали чинником невиправданих витрат виробників на логістику, зазначено в Меморандумі.

Інформаційну обмеженість логістичних процесів зумовлює наявна політика монополіста “Укрзалізниці” з приховування даних, аргументує член Комітету з логістики ЄБА Юрій Щуклін.

–  Функціонери “Укрзалізниці” говорять, що йдуть бізнесу назустріч, але щоразу роблять одне й те ж саме. От і зараз ми знову бачимо, як завдяки політиці приховування даних, монополіст “Укрзалізниця” вже втретє розігрів ціни на елемент логістики, профіцитний (!) вагон-зерновоз. Ми обʼєднуємось, щоб разом знайти таке рішення, яке б унеможливило розігрів цін “в темну”. Щоб ринок працював прозоро, і не допускалося викривлення попиту та пропозиції на ринку засобів перевезення, – коментує Юрій Щуклін.

Директор ТОВ «УТІЛІКС.УАН» Дмитро Озеров констатував, що бізнес не бачить зацікавленості “Укрзалізниці” в інноваціях, що давали б змогу ефективно використовувати вагонні парки та мінімізувати свої втрати та й витрати на логістику з боку виробників.

– Ринок вже переконався, що монополіст неспроможний пропонувати інші рішення, крім тих, що ведуть до чергової монополізації та технічної деградації. Якщо власники вантажів, власники вагонів, власники інфраструктури зберігання, компанії інтегратори, підприємства аграрної, видобувної, виробничої промисловості зараз не об’єднаються і не створять нарешті спільну інфраструктуру, що забезпечить всіх учасників незалежними, відкритими даними про логістичні та транспортні процеси – це буде найбільшою помилкою, – акцентував Дмитро Озеров.

Презентувати свої плани та перші напрацювання підписанти Меморандуму планують у Києві наприкінці січня-початку лютого 2024 року.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!