Українські аграрії звернулися до ЄС щодо скасування ветконтролю на кордоні з Польщею

Джерело:  Rail.insider
жд

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) звернулася до президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, президентки Європейського парламенту Роберти Мецоли та єврокомісара із питань сільського господарства Януша Войцеховського з пропозицією скасувати ветеринарний контроль на українсько-польському кордоні. 

У ВАР також навели умови, з урахуванням яких можливе внесення змін до процедур проведення ветеринарного контролю на кордоні. Так, ветеринарний контролю не здійснюватиметься, якщо:

  • вантаж транзитом прямує через Республіку Польщу до митних складів інших країн ЄС;
  • країна ЄС, до якої прямує вантаж, погоджується проводити ветеринарний контроль на своїй території у разі припинення транзитного режиму, що означає імпорт таких продуктів до ЄС;
  • країна ЄС, до якої транспортується вантаж, погодилася проводити ветеринарний контроль на своїй території у разі перенаправлення такого вантажу в іншу країну.

«Якщо фуражне зерно або інші корми рослинного походження експортуються транзитом за межі ЄС через країну ЄС, яка погодилася взяти участь у згаданій ініціативі, ветеринарний контроль здійснюватися не повинен», — наголошується у зверненні.

Нагадаємо, що у лютому через призупинення дії процедури спрощеного ветеринарного контролю у Польщі суттєво ускладнилася передача вагонів із зерном на кордоні. Згодом проходження ветеринарного контролю було спрощено, але лише для транзитних перевезень українських зернових через Польщу. Згодом у Польщі заговорили про обмеження на ввезення української агропродукції.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!