Українська продукція птахівництва має незначну частку і не впливає на європейський ринок

Джерело:  AgroPortal.ua
курятина

Незважаючи на зростання експорту продукції птахівництва до Євросоюзу в 2023 році, у загальному споживанні країнами ЄС м’яса птиці частка українського експорту становитиме лише 1,6%, а в споживанні яєць — лише 0,8%. Це фактично не впливає на європейський ринок продукції птахівництва.

Про це AgroPortal.ua повідомив виконавчий директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко.

За оцінкою Союзу птахівників України, за минулий рік Україна наростила експорт продукції птахівництва до країн ЄС — як м’яса, так і яєць. Експорт м’яса птиці до країн ЄС у 2023 році зріс на 23% порівняно з 2022 роком і становив 171 тис. т. Експорт яєць і яєчних продуктів збільшився вдвічі та становив 39,6 тис. т.

«Звертаємо увагу на те, що, за останніми даними Євростату, в країнах ЄС перебуває 4,2 млн українців зі статусом тимчасового захисту та, за різними оцінками, ще до 2 млн, які не оформлювали такий статус. Таким чином, фактично на 6 млн збільшилась кількість споживачів у європейських країнах у 2022 році. Умовно кажучи, вони і споживають додаткові обсяги українського експорту, врівноважуючи європейські ринкові баланси до тих значень, що існували до початку повної лібералізації торгівлі», — зазначає Сергій Карпенко.

Експерт пояснює, що питання обсягів експорту продукції птахівництва викликало невдоволення у європейських виробників ще з самого початку дії Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, при тому що обсяги квот були значно меншими, ніж кількість продукції, яка експортувалася за останні два роки.

«Постійно лунали закиди в недотриманні Україною вимог виробництва, в неефективності державного ветеринарно-санітарного контролю, застосовувались нетарифні методи стримання експорту через посилення ветеринарного контролю на кордонах та запровадження додаткових лабораторних досліджень української продукції, проведення інформаційних кампаній в ЗМІ із закликами не купувати продукцію птахівництва з нашої країни. Але все набагато прозаїчніше: європейські виробники програють конкуренцію українській продукції птахівництва та всіма методами захищають внутрішній ринок, маючи додатковий аргумент для вимагання дотацій та додаткових пільг для ведення бізнесу», — впевнений Сергій Карпенко.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!