Україна. Залізничні перевезення зерна на рекордному рівні

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
жд зерновоз
UkrAgroConsult

Автор статті:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку зерна та логістики

За перші 7 місяців 2024 року обсяги експортних перевезень зернових вантажів залізницею склали 20.86 млн тонн, що на 50% більше, ніж в аналогічному періоді 2023 року. Це рекордні обсяги перевезення зерна за всі роки спостережень. Активності залізничних перевезень в 2024 році сприяв нереалізований експортний потенціал першої половини 2023/24 МР та стабільна робота морського коридору.

В останні місяці майже 85% зерна транспортується в напрямку морських портів України, а в напрямку західних переходів йде лише 15%. Загалом з початку 2024 року в напрямку західних кордонів було відправлено 4.3 млн тонн зерна, або близько п’ятої частини загальних перевезень зернових.

Інтенсивність доставки зерна залізницею на західні прикордонні переходи поступово зменшуються. Середній обсяг на місяць в 2024 році складає 619 тис. тонн у порівнянні з 829 тис. тонн в аналогічному періоді 2023 року. І це не дивно, бо робота морського коридору дозволяє здешевити логістику агропродукції, що приваблює зернові потоки.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!