Україна вже практично вийшла на довоєнні показники експорту зерна – Кубраков

Джерело:  Радіо Свобода
фрахт

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявляє, що Україна практично вийшла на показники довоєнного експорту зерна.

«За ці два місяці вивезено вже понад 5,5 мільйонів тонн аграрної продукції – йдеться лише про три порти, які працюють в рамках зернової ініціативи. Близько 250 суден в різні країни. 4 судна відравлено в рамках світової продовольчої програми в найбідніші країни Африки. Коридор працює і вже довів свою ефективність. За вересень було експортовано майже 4 мільйони тонн. Ми майже вийшли на ті цифри, які в нас були до війни», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

«Я впевнений, що навіть в цьому місяці (ми відновимо темпи експорту зерна – ред). Якщо брати результати вересня – майже 4 мільйони тонн через три порти Одеси. Є ще Дунай (порахуємо), залізниця і вантажівки. Я думаю, що ми точно матимемо близько 6 мільйонів тонн експорту агропродукції за місяць. Це і є приблизні цифри, які у нас були до війни», – додав міністра.

За даними Кубракова, виробники вже практично звільнили свої склади від агропродукції, яка накопичувалася через українських портів.

«Практично звільнили. Вже йде мова про новий урожай, який збирається і експортується», – повідомив він.

22 липня представники України та Росії підписали з ООН і Туреччиною окремі дзеркальні угоди, які спрямовані на розблокування експорту зерна з України на тлі глобальної продовольчої кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням Росії на українську територію.

За даними Міністерства інфраструктури України на 21 вересня, за час дії «зернової ініціативи» з українських портів вийшло 185 суден з агропродукцією, яка була направлена до країн Азії, Європи та Африки.

21 вересня світові організації повідомили, що завдяки спільним зусиллям Глобальної кризової групи ООН та Чорноморської зернової ініціативи з України через Спільний координаційний центр вже експортували понад 3 мільйони тонн зерна та продуктів харчування.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!