Україна. Високі запаси соняшнику, олії та шроту рятують олійну промисловість України

Джерело:  УкрАгроКонсалт
подсолнечное масло
UkrAgroConsult

Автори статей:

За підсумками 202122 МР Україна зібрала рекордний урожай соняшнику – 16,5 млн т.

Високий потенціал 2021/22 МР та очікування нових максимумів експорту продуктів переробки соняшника був підірваний початком війни Росії проти України, яка розділила сезон на «до» та «після». Для олійно-жирової галузі України позначилося дві ключові, взаємопов’язані проблеми – блокування портів та зупинка великих переробних підприємств, які вплинули на підсумки сезону.

Частка переробки всередині країни у 2021/22 МР знизилася до 71%, в умовах колосальних запасів сировини, ринок частково переорієнтувався з експорту соняшникової олії та соняшникового шроту на експорт соняшнику, який досяг рекордної позначки. Експорт соняшникової олії мінімальний за останні шість сезонів. Експорт соняшникового шроту мінімальний за останні дев’ять сезонів.

Для вирішення проблем експорту агропродукції з України та, зокрема, соняшнику, соняшникової олії та соняшникового шроту важливу роль відіграли країни Східної Європи.

За підсумками 2020/21 МР кінцеві запаси значно скоротилися порівняно з оцінками на початку військових дій.

В умовах скорочення врожаю соняшника високі перехідні запаси на початок 2022/23 МР відіграють роль компенсатора, за рахунок якого експорт у вересні йде високими темпами, як для першого місяця

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!