Україна в І кварталі 2024 року на 47% збільшила виручку від експорту плодів, горіхів і ягід

Джерело:  EastFruit
мікс

За перші три місяці 2024 року, як свідчать дані Державної митної служби України, виручка від експорту плодів, ягід і горіхів збільшилася на 47% – до $87 млн. За інформацією Української асоціації аграрного експорту (УААЕ), на початку 2024 року найбільші доходи профільним експортерам приносять волоські горіхи ($38 млн), заморожені ягоди та фрукти ($29 млн), яблука і груші ($11 млн). За цей час експорт агропродовольства склав $6,5 млрд, що на 4% менше, ніж у першому кварталі минулого року.

Українська асоціація аграрного експорту зазначає, що більшість товарних груп та окремих продуктів із доданою вартістю в січні-березні 2024 року мають зростаючі показники експорту. Збільшилися кількісні та вартісні обсяги продажів на зовнішніх ринках м’яса та субпродуктів, продукції садівництва, цукрових, шоколадних та хлібобулочних солодощів, різноманітних продуктів плодоовочевої переробки, свіжої цибулі та часнику, макаронних виробів, морозива. З іншого боку, зараз менший експорт молокопродуктів і пшеничного борошна, а ціни яєць і меду на зовнішніх ринках продовжують знижуватися.

Ринок Євросоюзу зберігає статус основного збуту української агропродовольчої продукції.

Однак із червня нинішнього року чергове продовження лібералізації зовнішньої торгівлі для наших експортерів супроводжуватиметься додатковими потенційними обмеженнями на постачання м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, круп, кукурудзи та меду в разі їхнього перевищення обсягів, які фіксували в другому півріччі 2022 року й 2023 році, тобто під час найбільшого зростання.

“З огляду на нові заходи впливу на українські продовольчі продукти з боку ЄС, УААЕ вважає за доцільне, з метою мінімізації очікуваних втрат профільних експортерів у короткостроковій перспективі, вже зараз проводити активну роботу з диверсифікації географії збуту, зокрема використовуючи ринки країн африканського континенту, Близького Сходу. -Східної Азії”, – зазначають в асоціації.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!