Україна увійшла до групи найбільших агроекспортерів СОТ

Джерело:  РБК Україна
СОТ

Україна стала двадцятим учасником Кернської групи, яка була створена в межах Світової організації торгівлі (СОТ) та об’єднує країни, що підтримують лібералізацію міжнародної торгівлі аграрною продукцією. Міністри Кернської групи ухвалили таке рішення 25 лютого під час 43-ї зустрічі в Абу-Дабі.

«Ми раді вітати Україну як нового члена Кернської групи, відзначаючи загальну відданість України відкритій, справедливій, ринково орієнтованій системі торгівлі сільськогосподарською продукцією», — йдеться у документі.

З січня 2020 року Україна мала статус спостерігача у цій групі в СОТ, а переговори щодо вступу розпочала ще 2009 року.

На останній зустрічі міністри відзначили, що сільське господарство залишається головною незавершеною справою СОТ, яка має перебувати в центрі зусиль із реформування. При цьому Кернська група прагне досягти справедливости й вирівняти правила шляхом реформи торгівлі сільськогосподарською продукцією відповідно до статті 20 Угоди про сільське господарство.

Крім того, вони також відзначили, що рівень внутрішньої підтримки є високим і продовжує зростати, а також закликали членів активізувати зусилля на суттєвому поліпшенні доступу до ринків сільськогосподарської продукції, аби створити «справедливі умови для міжнародної торгівлі в усіх напрямах».

Кернську групу заснували країни-члени СОТ зі значною часткою аграрного експорту в 1986 році. Тепер вона складається з 20 держав: Україна, Нова Зеландія, Таїланд, Канада, Австралія, Філіппіни, ПАР, Пакистан, Індонезія, Малайзія, Колумбія, Аргентина, Уругвай, Перу, Бразилія, Гватемала, Коста-Рика, Парагвай, Болівія та Чилі.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!