Україна скоротить експорт пшениці у новому сезоні

Джерело:  Agravery.com
Україна

Ключові експортери пшениці, разом з тим і Україна, знизять обсяги поставок у новому сезоні. Українська пшениця, на яку є великий попит на світовому ринку, почала зростати в ціні. Про це йшлося  9 квітня під час аналітичного брифінгу кооперативу ПУСК, створеного у рамках ВАР.

“У квітні вже експортовано 541 тис. тонн пшениці. Частина продукції, яку не вдалося вивезти в березні, буде відправлена з України у квітні. Тому саме в цьому місяці можемо вийти на рівень експорту 3 млн тонн – це відбудеться  за рахунок березневих контрактів. Імпортери готові чекати поставки пшениці, попит на яку зростає. Збільшення попиту підтримується прогнозами падіння виробництва в ЄС, США та Україні, тобто по всім ключовим експортерам. Якщо минулого сезону Україна багато експортувала за рахунок великих запасів, то цьогоріч вони не перевищать 1 млн тонн, оскільки працюють порти. При цьому посівні площі скорочуються, пшениці буде зібрано менше. Перші оцінки експортного потенціалу української пшениці в новому сезоні вже знижені на 3-4 млн тонн. І хоча на українському СРТ-ринку минулого тижня відбулося просідання цін, ринок оживає, ціни повертаються на попередні рівні і будуть зростати. Наш основний конкурент – російська пшениця – подорожчала за останні тижні на $8-10 за тонну. Як мінімум на $2-3 за тонну піднімуться цінники на українську пшеницю до кінця тижня”, – зазначають в аналітичному департаменті ПУСК.

Умовні ціни на пшеницю на базисі СРТ до кінця тижня складуть близько $175 за тонну в дунайських портах, $170 за тонну в глибоководних портах, $198-203 за тонну на базисі DAP Констанца.  “За очікуваннями, попит на пшеницю буде й надалі рухати ринок пшениці вгору”, – додають аналітики.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!