Україна розробляє нові механізми підтримки для молочної галузі

Джерело:  Delo.ua

Україна розробляє нові підходи до підтримки своїх виробників та переробників молока для забезпечення конкурентоспроможності на європейському ринку. Ключова мета держави – створення умов, які б дозволили національним виробникам працювати на рівних з європейськими компаніями, які отримують значну підтримку від своїх урядів та ЄС.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

За його словами, однією з пропонованих мір є використання державних гарантій для підтримки проектів у молочному секторі. Україна також прагне до взаємодії з європейськими партнерами на галузевому та державному рівнях для розвитку цього напрямку.

“Лише один з багатьох необхідних кроків – збільшення з 30 квітня до 150 млн гривень максимальної суми підтримки виробників молока у межах програми “Доступні кредити 5-7-9%”. Для кредитів на інвестиційні цілі (а це і про будівництво корівників та закупівлю тварин) передбачена пільгова ставка – 5 чи 7%, залежно від типу підприємства. А збільшення суми можливого кредиту – це вже про розбудову великого товарного виробництва, яке може бути економічно ефективним”, – пояснив посадовець.

Важливим кроком у цьому контексті стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між українською асоціацією СМПУ та європейською асоціацією EDA, що передбачає взаємну підтримку та діалог для інтеграції українського молочного сектору в єдиний європейський ринок.

“У межах профільних асоціацій та об’єднань уже ведеться така робота. Однозначно, з точки зору переговорних команд, окрім представників держави, у перемовинах мають брати участь і представники бізнесу. Логічно, що через неможливість залучити до переговорного процесу сотні суб’єктів господарювання, виробники в цих командах мають бути представлені через свої асоціації. І ми розуміємо: якщо сектори (європейські та українські) між собою домовляться, то бюрократія – і з європейського, і з українського боку – ці домовленості затвердить”, – наголосив Висоцький.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!