Україна розраховує на підтримку FAO щодо продовження зернової угоди

Джерело:  Ukrainian Shipping Magazine
Мінекономіки розраховує на підтримку Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) в питанні продовження дії Стамбульських угод.

Кабінет Міністрів та FAO підписали Угоду про створення в Україні Проєктного офісу організації та надання нею допомоги, повідомляє Мінекономіки.

З української сторони документ за дорученням уряду підписала перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко. Від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН — заступник генерального директора FAO Лоран Тома.

«Посилення співпраці важливе сьогодні й з огляду на необхідність пролонгування «зернової ініціативи», терміни якої спливають 19 листопада. Україна сподівається на підтримку ФАО з цього питання. Це надзвичайно актуально і для України, і для країн, де є проблеми з продовольчою безпекою», — зазначила Юлія Свириденко.

Своєю чергою, заступник генерального директора FAO Лоран Тома підкреслив, що після початку широкомасштабних бойових дій, FAO розширила свою діяльність в Україні для підтримки сільгоспвиробництва та продовольчих систем з метою захисту  постраждалих від війни домогосподарств та громад.

За фінансової підтримки, зокрема, Японії, Канади та Minderoo Foundation, FAO спільно з урядом України реалізує Стратегію щодо підтримки зберігання зерна. Мета програми — допомога фермерам тимчасовими засобами для зберігання врожаю та підтримка на високому рівні експортного потенціалу України.

Стратегія передбачає постачання українським аграріям рукавів для зберігання зерна, обладнання для навантаження та розвантаження, а також модульних зерносховищ. Загалом у межах Стратегії передбачається забезпечити зберігання щонайменше 4,07 млн тонн зерна (25% від загальнонаціональної потреби).

Окрім цього FAO допомагає дрібним фермерам з насінням озимої пшениці: зараз організація передає аграріям 5 тис. тонн насіння для забезпечення врожаю у наступному році. А з початку широкомасштабного вторгнення, FAO надала десяткам тисяч українських виробників екстрену сільськогосподарську допомогу у вигляді насіннєвого матеріалу та підтримує сільські домогосподарства багатоцільовою грошовою допомогою і ваучерами на придбання сільськогосподарських засобів виробництва та інструментів.

У цілому, на здійснення Плану швидкого реагування в Україні та Стратегії щодо підтримки зберігання зерна FAO планує залучити $180,4 млн.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!