Україна. Пришвидшений збір врожаю ячменю на тлі росту цін

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
ячмінь
UkrAgroConsult

Автор статті:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку зерна та логістики

Баланс ячменю 2024/25

З виходом офіційних даних по посівним площам ми оновлюємо наш баланс ячменю на 24/25 сезон. Виробництво в сезоні 24/25 зросте на +0,1 млн тонн до попередньої оцінки. В цьому сезоні врожай зменшиться через менші площі та гіршу врожайність, а експортний потенціал знизиться на 16%.

Хід збиральної кампанії

Збиральна кампанія в цьому році почалась на декілька тижнів раніше, а станом на 8 серпня зібрано вже 97% площ. Обсяги зібраного зерна вдвічі випереджають показники 2 минулих сезонів. Середня врожайність при цьому складає 3,8, що відповідає середнім показникам за останні 5 років, але відстає від врожайності минулого року.

Світовий ринок

В сезоні 24/25 обсяг експорту топ-8 експортерів ячменю у світі впаде до мінімального значення за останні 5 років і складе 26,65 млн тонн. В основному це відбудеться через зменшення врожаю в Австралії та Україні, але Австралія в жовтні-листопаді тільки починає збирати свій врожай сезону 23/24. Тому дефіциту пропозиції ячменю не прогнозується.

Що стосується імпортерів, то Китай значно зменшує свої апетити до 10,2 млн тонн (-30% до 23/24 МР). Ситуація відрізняється в Ірані та Саудівській Аравії, які навпаки планують наростити обсяги імпорту в сезоні 24/25. Загалом світова потреба в імпорті ячменю зменшиться з 30,5 млн тонн у 23/24 МР до 27,5 млн тонн у 24/25.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!