Україна. Подовження дії зернової угоди та експорт у травні

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
Україна
UkrAgroConsult

Автори статей:

Максим Харченко
Аналітик ринку логістики
  • Дію зернового коридору подовжено на 60 днів, але без порту Південний
  • В травні експортери віддають перевагу портам Дунайського регіону
  • Черга на вивантаження вагонів з зерном в порту Ізмаїл сягає більше місяця
  • Попит на автомобільні експортні перевезення продовжує падати

Експорт агропродукції за 15 днів травня склав 2.4 млн тонн, що на 29% менше, ніж в аналогічному періоді квітня, коли було експортовано 3.1 млн тонн агропродукції. Суттєве зменшення експорту відбулося на фоні нестабільної роботи зернового коридору.

В травні частка сухопутного експорту в загальному експорті залишилась на рівні 15-16%. Автомобільним транспортом було перевезено 89 тис. тонн агропродукції, що свідчить про зниження попиту на експортні автомобільні перевезення.

Обсяги експорту залізничним транспортом в першій половині травня теж дещо “просіли”. Вартість доставки зерна з центральної України до одеських портів знаходиться на мінімальному рівні в 18-24 дол. тонна (без ПДВ). Через переорієнтацію експортерів на порти дунайського регіону в порту Ізмаїл спостерігається критичне накопичення вагонів з зерном. Станом на 15 травня, в бік порту рухалось 2462 зернових вагони, а загальна черга на їх вивантаження сягає 31.2 дні. На фоні такого ажіотажу Укрзалізниця тимчасово заборонила транспортування пшениці та кукурудзи у напрямку станції Ізмаїл.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!