Україна подала скаргу до СОТ щодо заборони імпорту зерна Польщею, Словаччиною та Угорщиною

Джерело:  УкрАгроКонсалт
стоп
UkrAgroConsult

Україна оскаржила односторонню заборону на імпорт зерна, введену Польщею, Словаччиною та Угорщиною, і зважила заходи у відповідь, оскільки суперечка між союзниками під час війни загострюється, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg

Уряд України подав скаргу до СОТ 18 вересня на заходи, вжиті Польщею, Словаччиною та Угорщиною, йдеться в повідомленні на сайті Мінекономіки.

«Для нас важливо довести, що окремі країни-учасниці ЄС не можуть заборонити імпорт українських товарів», – заявила міністр економіки Юлія Свириденко. «В той же час ми сподіваємося, що ці країни знімуть свої обмеження і їм не доведеться довго перебувати в судах».

Три українські сусіди кинули виклик рішенню ЄС від 15 вересня скасувати заборону на закупівлю зерна, посилаючись на різке зниження цін на їхніх ринках.

Україна підштовхує своїх найближчих сусідів з ЄС відкрити свої ринки для її зерна, олійних культур і соняшникової олії, експортних товарів, які забезпечують життєво важливий дохід. Заборони призводять до уповільнення транзиту українських товарів через ці країни на інші ринки, маршрути, які стали ще важливішими після того, як росія вийшла із «зернової угоди» в липні. До війни Україна експортувала через свої південні порти мільйони тонн сільгосппродукції.

Одностороннє рішення урядів східноєвропейських країн було зустрінуте із засудженням інших членів ЄС.

Заборона не поширюватиметься на українську продукцію, що прямує транзитом через східні країни ЄС до третіх країн, і очікується, що вплив дій ЄС від 15 вересня на світові ринки буде обмеженим. Проте односторонні заборони завдають шкоди українським аграріям, які отримують збитки через затримки та додаткові витрати, зазначила Свириденко. «Україна бачить порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань», – йдеться в заяві Мінекономіки.

Але політичні ставки є вирішальними. В Польщі 15 жовтня проходитимуть вибори, на яких правляча партія «Право і справедливість» може боротися за формування більшості на третій термін. Фермери країни складають значну частину електоральної бази партії.

«Рішення ЄС є гірким подарунком для нас», – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час передвиборчої кампанії в Елку. «Я хотів би, щоб вони продовжили заборону, але вони цього не зробили. Тепер ми самі продовжимо, незважаючи на відсутність їх згоди».

Румунія, четверта країна-член ЄС, яка має спільний кордон з Україною, ухилилася від одностороннього кроку, оголосивши про угоду з Києвом про тимчасове заморожування імпорту, поки країни не домовляться про спільне ліцензування.

«Ми не бачили жодного українського зерна, яке надходило на внутрішній ринок після того, як ЄС скасував заборону в п’ятницю», – заявив прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку. За його словами, уряд розгляне проект ліцензійної угоди.

Рішення Болгарії скасувати заборону викликало протести: фермери блокували дороги та прикордонні контрольно-пропускні пункти та вимагали від уряду в Софії продовжити заборону на зерно та продукти, включаючи соняшникову олію, сухе молоко та заморожені фрукти.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!