Україна планує підписати угоду про доступ товарів на ринок ЄС до кінця року

Джерело:  AgroPortal.ua

Україна попри війну наростила експорт до ЄС минулого року до $27,9 млрд. Цього вдалося досягти завдяки лібералізації торгівлі — скасуванню квот і мит, а також автомобільних дозволів на період воєнного стану.

Про це у телеефірі заявила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, говориться у повідомленні Мінекономіки.

«Всі запроваджені Євросоюзом кроки щодо лібералізації торгівлі з Україною дозволили орієнтувати більшу частину торгівлі на ринок ЄС. За результатами 2022 року 55% взаємного товарообігу припало саме на європейські країни. Ми й надалі працюватимемо над тим, щоб ЄС продовжив дію регламентів, які дозволяють Україні торгувати без квот і тарифів. Враховуючи умови, в яких працює український бізнес, це було б дуже суттєвою підтримкою України на економічному фронті», — зазначила Юлія Свириденко.

Крім того, вона зауважила, що це проміжний етап між Угодою про вільну торгівлю та повним членством у ЄС. Йдеться, перш за все, про однакові права України з іншими державами-членами ЄС в усіх сферах — рух товарів (Угода про доступ українських товарів до ринку ЄС (АСАА)), телекомунікації, енергетика, митниця, безпечність харчових продуктів тощо.

«До кінця року Україна планує підписати Угоду АСАА. Це означає, що все промислове виробництво працюватиме за правилами ЄС, а значить європейському бізнесу буде вигідно розташовувати виробництво для ринку ЄС на території України», — говориться у повідомленні міністерства.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!