Україна: підсумки 2021/22 ріпакового сезону та перспективи нового 2022/23

Джерело:  УкрАгроКонсалт
рапс
UkrAgroConsult

Автори статей:

Ринок ріпаку найменше постраждав від військових дій, враховуючи, що найбільш активна фаза припадає на першу половину сезону: за перше півріччя 2021/22 МР було реалізовано понад 98% всього експортного потенціалу. Частка експорту у врожаї ріпаку перевищила 90%.

Особливістю 2021/22 МР є відносно високі відвантаження ріпаку в період воєнних дій, що стало можливим за рахунок вирішення логістичних проблем, відновлення та створення нових логістичних ланцюжків за наявності попиту з боку країн ЄС. Ця тенденція відзначалася за останні три місяці, коли щомісячний експорт перевищував середній показник трьох попередніх років: квітень – на 160%, травень – на 274%, червень – на 469%.

Ключовий імпортер ріпаку – країни ЄС, частка участі знижена до 67% проти 83% роком раніше за рахунок виходу на ринок України Пакистану (12% всього експорту) та нарощування закупівель з боку Бангладеш.

Щодо перспектив 2022/23 сезону, український ринок ріпаку залишається заручником війни:

  • небезпека та непередбачені втрати при збиранні врожаю
  • ціна ріпаку на внутрішньому ринку на 32% нижча за торішню
  • низький ступінь укладання форвардних контрактів в умовах війни та невизначеності
  • проблеми логістики призведуть до довгого експортного сезону
  • останні позитивні новини про переговори щодо «зернового питання» дають надію на розблокування портів, у такому разі ріпак буде однією з пріоритетних експортних позицій
  • за рахунок активізації торгівлі, у разі розблокування портів, ціни на ринках ріпаку, які зазнали значного корегування після історичних максимумів, можуть отримати підтримку.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!