Україна. Перспективи ринку сої

Джерело:  УкрАгроКонсалт
соя
UkrAgroConsult

Автори статей:

В умовах відсутності офіційної статистики, на жаль, стає нормою широкий ринковий діапазон оцінок площ та, відповідно, врожаю. Однак ні в кого не викликає сумніву, що посівні площі сої в 2024/25 МР будуть збільшені. У поточному сезоні, за оцінкою УкрАгроКонсалт, площа сої виросте на 10-15%.

Протягом 2023/24 МР ціна сої, як на внутрішньому, так і на експортному ринку тримається досить впевнено, відновившись після падіння на початку сезону. У 2024/25 МР Україна гарантовано отримає рекордний урожай сої, що не може не чинити тиск на ціни. Крім того, саме ринок сої дуже чутливий до тенденцій на світовому ринку не тільки сої, але й продуктів її переробки, а також на ринку соняшникового шроту.

Навіть за умови отримання середньої урожайності врожай сої в 2024/25 МР досягне рекордної позначки. Потенційно на експорт може бути відправлено понад 60% урожаю. На нашу користь, в існуючих наразі умовах, грає не тільки попит ключових покупців – країн ЄС, Туреччини та Єгипту, які залишаться ними й у новому сезоні, але й їх відносна територіальна близькість та можливість транспортування поза Червоним морем. Досвід останніх двох сезонів наочно демонструє важливість логістики, особливо морської, для реалізації експортного потенціалу. Відсутність заборон на імпорт з боку країн ЄС, функціонування тимчасового морського коридору наразі дозволяють розглядати досить оптимістичний сценарій на майбутній сезон.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!