Україна. Перший квартал залізничних перевезень зерна б’є рекорди

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
залізниця жд
UkrAgroConsult

Автори статей:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

В першому кварталі 2024 року обсяги експортних перевезень зернових вантажів залізницею склали 9.9 млн тонн, що є на 18.4% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Більше, того, це рекордний обсяг для першого кварталу року за останні 4 роки. При цьому, напрямок перевезень зернових вантажів у напрямку морських портів України склав 85% від загального обсягу експорту зернових вантажів. Активності залізничних перевезень у першому кварталі 2024 року сприяв нереалізований експортний потенціал першої половини 2023/24 МР, що вилилось у збільшення відвантаження зерна через глибоководні порти України.

Інтенсивність доставки зерна залізницею у морські порти України в квітні поступово зменшується. В першій декаді квітня відзначається падіння кількості вагонів зерновозів, що прямують у порти Великої Одеси, до 7479 вагонів, що на 324 вагони менше, ніж наприкінці березня. Удари Росії по інфраструктурі Одеської області негативно впливають на роботу морських портів та залізничних станцій. Після останньої атаки Укрзалізниця ввела обмеження на перевезення вантажів до станції Чорноморськ-Порт. При продовженні атак на залізницю експортери можуть бути змушені доставляти зерно до портів за допомогою автотранспорту.

Що стосується експортних перевезень агропродукції у напрямку західних прикордонних переходів, то в першому кварталі було перевезено 2.07 млн агропродукції, що на третину менше, ніж в аналогічному періоді 2023 році. Відзначимо також, що в березні був зафіксований мінімальний обсяг експорту залізницею в 23/24 МР. Загальний показник середньодобової передачі зернових вантажів на західних кордонах у квітні складає 285 вагонів на добу, що відображає зменшення на 32 вагони на добу у порівнянні з березнем. Схоже, що загальна тенденція до зменшення передачі вагонів на сухопутних коридорах залишається і обсяги продовжать знижуватись.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!