Україна. Логістика 2024/25 – Одеські порти перетягують зернові потоки

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
Україна
UkrAgroConsult

Автор статті:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку зерна та логістики

Експорт у першу половину серпня склав 2,7 млн тонн, що на 18% більше, ніж в аналогічному періоді липня. Експортні темпи пришвидшуються, а тому ми можемо очікувати загальний місячний показник експорту у серпні 5,2+ млн тонн агропродукції.

За 1-15 серпня основними товарами для експорту стали:

  • 1265 тис. тонн пшениці (+65% до 15 днів липня)
  • 445 тис. тонн кукурудзи (-43%)
  • 272 тис. тонн ячменю (-6%)
  • 408 тис. тонн ріпаку (+800%)
  • 145 тис. тонн шроту (+24%)
  • 101 тис. тонн соняшникової олії (-51%)

Загальна частка експорту агрпородукції через порти Великої Одеси у серпні збільшилася до 79%, що є найбільшим показником в 2024 році. Тенденція переорієнтування зернових потоків з Дунайського регіону та румунського порту Констанца продовжується, що підтверджується статистикою.

У першому півріччі 2024 року експорт українського зерна через румунський порт Констанца зменшився майже в половину. Наразі цей показник становить приблизно 4,24 млн тонн. У липні з Констанци відправили 380 тис. тонн українського зерна.

Деякі компанії продовжують використовувати порти Дунайського регіону – Нібулон, не зважаючи на більш дорогу, ніж в одеських портах, логістику, планує продовжувати експортувати зерно через Дунай. Наразі половина поставок компанії Нібулон проходить через Чорне море, половина — через Дунай, де вартість експорту на 6-7 дол./тонна вище.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!