Україна. Кукурудза 2024/25: зростання ціни на старті сезону

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
жнива кукурудза
UkrAgroConsult

Автор статті:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку зерна та логістики

Хід збиральної кампанії

В Україні активно йде збиральна кампанія кукурудзи. Станом на 3 жовтня було зібрано 37% від планових площ. Врожайність нарешті випереджає середні багаторічні, але все ще відстає від минулорічних показників та складає 5,16 тонн/га (5,46 тонн/га в 2023 р). Цифри врожайності значно покращились з просуванням збору кукурудзи в більш північні області країни. Відсутність дощів дозволила фермерам в цьому сезоні зекономити на сушінні кукурудзи – наразі вологість з полів знаходиться в районі 12-14%, що навіть нижче за вимоги стандарту.

Початок сезону 2024/25

Експорт кукурудзи в вересні склав 428 тис. тонн, що нижче, ніж у попередні сезони. Та це пов’язано в першу чергу з високими перехідними запасами в минулих роках. Якщо подивитися на експорт у вересні до 2022 року, то 428 тис. тонн – практично втричі випереджає середні показники 2017-2021 років, коли у вересні в середньому було експортовано 155 тис. тонн. Топ-3 напрямки експорту у вересні стали:

  • Італія
  • Нідерланди
  • Греція

Країни ЄС активно імпортують українську кукурудзу. За липень-вересень ЄС імпортував 5,2 млн тонн кукурудзи старого та нового врожаю і 50% від цього імпорту було саме кукурудзи українського походження. Для порівняння, минулого сезону ЄС імпортував 4,6 млн тонн (46% з України).

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!