Україна. Куди піде вартість перевалки зерна у 2024/25 МР

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
фрахт
UkrAgroConsult

Автори статей:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

У сезоні 2023/24 ціна на перевалку зернових в портах Великої Одеси коливається в межах 20-24 доларів за тонну, а остаточна ціна залежить від прямих домовленостей з терміналом та гарантованих обсягів експорту. Через повномасштабне вторгнення з боку росії вартість на перевалку значно виросла, а її частка в загальній ціні кукурудзи на базисі FOB в середньому становила близько 13% протягом 2023/24 МР. Тоді як ще декілька років тому частка вартості перевалки була на рівні 6-8% в залежності від вартості зерна протягом року.

Якщо зазирнути в історію вартості перевалки, то варто відмітити тренд, який спостерігався з 2012 до 2020 року, коли вартість фобінгу постійно знижувалась внаслідок активного будівництва нових терміналів та модернізації вже існуючих портових елеваторів. В сезоні 2019/20 середня вартість досягла 10 доларів за тонну, що вже можна було порівняти з європейською ціною перевалки в 7-8 доларів за тонну.

У сезоні 22/23 під час зернової угоди під егідою ООН вартість перевалки зросла на 127% і становила у середньому 25 доларів за тонну, а в наступному вже почала поступово знижуватись. Відсутність доступу до терміналів Миколаївського регіону, які мали змогу перевалювати близько 20 млн тонн зерна на рік продовжує негативно впливати на ситуацію з вартістю фобінгу.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!