Україна й Туреччина хочуть прискорити вивезення зерна

Джерело:  Ukrainian Shipping Magazine

Україна й Туреччина обговорюють додаткові шляхи для прискорення відвантаження зерна з України.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар зустрілися для обговорення роботи «зернового коридора». Про це у Twitter повідомило Міноборони Туреччини.

Основною темою розмови стали додаткові заходи, які можна вжити для прискорення експорту зерна з України.

Нагадаємо, термін дії Стамбульських угод спливає вже у листопаді. Враховуючи те, що однією зі сторін угоди є росія, подальшу долю зернової ініціативи спрогнозувати важко.

Від безсилля на фронті, росія намагається зірвати роботу «зернового коридора» вже зараз. Так, нещодавно рф заявила про бажання зменшити кількість оглядів суден з українським зерном у Стамбулі.

Скорочення кількості перевірок означає, що три чорноморські порти в Україні — Одеса, Чорноморськ та Південний — працюватимуть максимум на 50% своєї потужності. Судновласники та експортери зерна понесуть серйозні витрати за затримки суден. В результаті, зростуть ціни на українське зерно. Також виникнуть масштабні затори в турецьких протоках Босфор і Дарданелли.

Важливо зазначити, що російський зерновий експорт наразі не потерпає від західних санкцій. Ба більше, росія краде зерно на окупованих територіях України, і з 24 лютого «заробила» на цьому вже півмільярда доларів. Тож, втручання рф в безперебійну роботу «зернового коридора» свідчить тільки про диверсію та спроби поглибити економічну кризу в Україні та в світі.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!