Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з ЄС, але є нюанси

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ЕС
UkrAgroConsult

Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з ЄС, щоб вирішити політичну суперечку з Польщею, але також закликає ЄС заборонити імпорт російського зерна, заявив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка 6 березня, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Financial Times.

Тарас Качка заявив в інтерв’ю Financial Times, що Україна приймає нові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, але ЄС також має заборонити експорт російської сільськогосподарської продукції, яка все ще надходить до блоку через Білорусь та країни Балтії.

«Можливо, на такий перехідний період … керований підхід до торгових потоків між Україною та ЄС – це те, що нам усім потрібно», – заявив Качка. Але він додав: «Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а росія».

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році ЄС скасував мита на український імпорт, але незабаром Польща та інші сусідні країни відчули надлишок, і фермери вийшли на вулиці та приєдналися до блокади кордонів, протестуючи проти недобросовісної конкуренції.

За попереднього уряду Польща ввела односторонню заборону, порушуючи правила торгівлі ЄС, і тривалі протести в останні тижні змусили прем’єр-міністра Дональда Туска домагатися від Брюсселя пільг та продовжувати обмеження.

«Нам потрібно знайти рішення, яке ефективно захистить польський і європейський ринки від нерівної конкуренції», – сказав Туск.

Він погодився з українським міністром щодо необхідності заборони імпорту сільгосппродукції з росії та Білорусі, захід, який підтримає Литва, повідомила прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте. Туск сказав, що обмеження на рівні всього ЄС будуть ефективнішими після того, як нещодавно Латвія ввела заборону на російський імпорт по всій країні.

Однак заборони на рівні ЄС буде важко досягти, оскільки кілька держав-членів виступають проти такого кроку через побоювання, що це дестабілізує глобальні ринки та посилить економічні та соціальні кризи в країнах, що розвиваються. З 2022 по 2023 рік російський експорт зерна до ЄС зріс більш ніж на 50% до 1,5 млн тонн.

Качка звинуватив росію в підбурюванні польських протестів, звинувачення також висунув єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс. Качка стверджував, що росія «безсумнівно» стоїть за нападом польських фермерів минулого місяця на потяг з українським зерном, яке їм вдалося розсипати. Росіяни «причетні до випадків вандалізму чи диверсій, які можна трактувати як ворожі по відношенню до України в цілому», сказав він.

Качка зазначив, що Україна підтримує нові заходи, запропоновані Брюсселем, щодо встановлення обмежень на імпорт яєць, м’яса птиці та цукру з червня, а також дозволу окремим країнам закривати свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту в інші країни.

Також нещодавно Україна погодилась перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не автомобільним транспортом через сусідні країни, щоб зменшити напруженість.

«Ми добровільно припинили дозвіл на експорт кукурудзи в усі п’ять сусідніх держав-членів. Незважаючи на це, ми експортували ще один новий рекорд – 15 млн тонн кукурудзи в календарному 2023 році. Тож у нас великий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві ЄС», – сказав Качка.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль окремо назвав блокаду польського кордону «безглуздою», навіть якби вона не зупинила надходження в Україну гуманітарної допомоги та зброї. «Абсурдність цієї ситуації полягає в тому, що Польща втрачає більше, ніж втрачає Україна», – сказав він.

Українські та польські офіційні особи знову зустрінуться 11 березня, щоб вирішити суперечку до кінця березня.

Позначки:, , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!