Україна. Експорт агропродукції у квітні: зернова угода під загрозою зриву

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
експорт
UkrAgroConsult

Автори статей:

Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

По уточненим даним, експорт у квітені склав 5.53 млн тонн агропродукції, що на 26% менше, ніж у березні, коли було експортовано 7.45 млн тонн. Зменшення експорту пов’язане з поступовим вичерпанням запасів зерна під кінець маркетингового року та нестабільною роботою зернового коридору.

В квітні частка сухопутного експорту скоротилась до 15.8%, що частково сталося через тимчасові обмеження транзиту агропродукції через сусідні країни. Ще в першій половині квітня компанії повідомляли про зниження попиту на автоперевезення в напрямку Європи, а ціни знизились до наступних рівнів:

  • центральна Україна — північні порти Італії — 130 долл/т
  • центральна Україна —Болгарія —90 долл/т
  • західна Україна — східна Німеччина — 95 долл/т

На початку травня стало відомо, що Єврокомісія заборонила експорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника з України до 5 країн ЄС, а саме Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину до 5 червня.

Основна проблема цього рішення в тому, що транзит дозволений без накопичення партій на території цих країн. Отже, зібрати партію зерна для подальшого експорту в порту Констанца наразі неможливо. Українська сторона вже працює над вирішенням цього питання і відповідні поправки мають бути прийняті найближчими днями.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!