Україна: баланси попиту та пропозиції олійних культур та продуктів їх переробки (квітень 2023 р.) – показники йдуть вгору

Джерело:  УкрАгроКонсалт
соняшник
UkrAgroConsult

Автори статей:

2022/23 МР

Поточна оцінка врожаю соняшнику та сої залишається на колишньому рівні, урожай ріпаку дооцінено до рівня 3,57 млн т за рахунок збільшення збиральної площі з урахуванням темпів експорту ріпаку.

Ключові експортні позиції в олійному сегменті – соняшник, соняшникова олія, соняшниковий шрот, соя та ріпак.

Темпи експорту олійної сировини залишаються на високому рівні – оцінку експорту сої підвищено до 2,8 млн т, ріпаку – до 3,4 млн т.

Відставання темпів експорту соняшникової олії та соняшникового шроту від показників минулого року скоротилося і становить 1,2% та 5%, відповідно.

2023/24 МР

До початку посівної кампанії стало очевидно, що площа сівби олійних культур буде більшою, ніж озвучувалося в попередніх прогнозах, привабливість вирощування олійних залишається вищою за зернові:

  • соняшник – 5,8 млн га (5,65 млн га у березневому прогнозі)
  • соя – 1,85 млн га (1,75 млн га)
  • ріпак – 1,4 млн га (1,75 млн га)

Поточний прогноз урожаю олійних культур складає 21,4 млн т.

Щодо розподілу сировини між переробниками та експортерами, УкрАгроКонсалт, як і раніше, вірить в переробну галузь, при цьому експорт олійної сировини прогнозується нарівні майже 8 млн т.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Подальший розвиток логістики чорноморського та світового ринку зернових та олійних культур буде обговорюватися аналітиками УкрАгроКонсалт та провідними операторами агробізнесу на міжнародній агро події EURO GRAIN HUB Exchange & Forum 26-28 квітня в Бухаресті, Румунія. Приєднуйтесь до ключових гравців зернового ринку Чорноморського регіону, Центральної та Східної Європи і Балкан, які забезпечують глобальний ланцюг постачання агро продукції.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!