У Зімбабве заборонено продаж та вирощування ГМО-кукурудзи

Джерело:  Feedlot
Зімбабве

Заступник міністра земель, сільського господарства, рибальства, водних ресурсів та розвитку сільських районів Вангеліс Харітатос попередив, що ті, хто незаконно продає фермерам кукурудзу з генетично модифікованими організмами (ГМО) для посадки, будуть притягнуті до відповідальності.

Під час брифінгу для журналістів у Харарі минулого тижня Харітатос заявив, що уряд дозволить імпорт ГМО-кукурудзи, але її не можна розподіляти серед фермерів для посіву і, якщо покупців і продавців спіймають на цьому, вони зіткнуться з гнівом закону.

«Ми дозволяємо імпортувати до країни ГМО-кукурудзу, але ми не хочемо, щоб її розповсюджували серед наших фермерів. Ми вважаємо, що якщо нашим фермерам продається кукурудза, це рівнозначно тому, що особа, яка продала кукурудзу, буде притягнута до відповідальності, незалежно від того, чи купує її фермер чи продавець. Ми переслідуватимемо обох, бо обидва будуть в офсайді».

Тому ми не дозволяємо тим, хто імпортує, продавати кукурудзу фермерам, щоб вони вирощували її на своїх фермах. Якщо вас спіймають на продажі кукурудзи, і ми виявимо цю кукурудзу, на жаль, вас обов’язково притягнуть до відповідальності».

«Закон повинен мати свої наслідки, а у Зімбабве ми не можемо цього допустити. Отже, я думаю, давайте всіх попередимо: давайте слідуватимемо тому, що говорить закон, і не ускладнюватимемо ситуацію, коли вона не повинна бути складною», сказав заступник міністра.

Він дав зрозуміти, що комерційні імпортери можуть звертатися до уповноважених органів з питань імпорту кукурудзи, який ретельно перевірятиметься Національним біотехнологічним управлінням Зімбабве (NBAZ).

«Наша країна має покладатися на імпорт лише у рамках комерційного сектору. Таким чином, ті, хто хоче імпортувати кукурудзу, можуть звернутися до GMAZ, CMAZ та інших борошномельних підприємств, які хочуть імпортувати, але вони мають привезти зерно, яке їм потрібне».

«ГМО-кукурудза має бути доставлена на завод, і вона перемелюватиметься під наглядом NBAZ, Національного біотехнологічного управління, або ж вона може бути продана на корм для худоби і знову пропущена через завод з виробництва кормів», сказав Харітатос.

Проте уряд наполягає на тому, що запаси кукурудзи є достатніми, і країні не потрібно буде імпортувати додаткові продукти.

«Отже, у нас, як уряд Зімбабве, немає жодних безпосередніх намірів імпортувати кукурудзу в запаси поточного сезону.

Як я вже згадував, ми вже маємо значний обсяг запасів у наших ЗЗР (стратегічних запасах зерна), і ми твердо впевнені, що цього достатньо до врожаю наступного року», сказав Харітатос.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!