У Запорізькій області жнива почалися на тиждень раніше: на який врожай очікують аграрії

Джерело:  Суспільне
жнива

Що вплинуло на врожайність, та як проходять жнива — дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Заступник виконавчого директора агропідприємства, що у Запорізькому районі, Олександр Мазур каже: хоч збирати врожай почали раніше, його буде менше, ніж торік:

Олександр Мазур, заступник виконавчого директора агропідприємства . Суспільне Запоріжжя

“Прогнози не дуже втішні. Не було цілу весну опадів, дождів не було. І дуже нам завадили приморозки. Дуже багато вони зробили своєї шкоди — приморозили ріпак, приморозили горох, озиму пшеницю”.

За словами Олександра Мазура, наразі закінчили збирати яровий горох і почали збирати ріпак та озиму пшеницю:

“Озима пшениця також виборочно, тому що після приморозків є таке як підгон, це коли пішли бур’яни, пішли колоски зелені. Тому пшениця поки що коситься виборочно. По кожному полю індивідуальний підхід”.

Виконувач обов’язків директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олександр Ясинецький каже: заморозки спричинили нестачу врожаю не тільки зернових:

“По тим господарствам, які вирощували овочеві культури, там загибель склала майже 100%. Це в полях є такі приклади. По виноградникам пошкодження до 70%, це я кажу тільки по лівобережній частині. По кісточковим, плодовим культурам, недостача врожаю буде 40-50%”.

Якою буде врожайність озимої пшениці — буде відомо вже за кілька тижнів, на “середині” збору, каже Олександр Мазур. Та зізнається: через погодні умови та загальну ситуацію в країні працювати в цьому році — важче:

“Найбільша проблема — це логістика і ціна на продукцію. Тому що насіння, хімія, добрива — воно як було в доларах, так і залишилося. А продукція вся залишилася… Ну, копійки. Тобто працюємо можна сказати в нуль. Ми подавали заявку в цьому році на добрива, на посівний матеріал. Ще конкретного результату нам по заявці цій не дали”.

За словами Олександра Ясинецького, з початку старту сезону вже зібрано 27 тисяч тонн зернових.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!