У ЄС закликали йти на поступки фермерам і змінювати сільськогосподарську політику

Джерело:  AgroPortal.ua
ЄС ЕС

Міністри сільського господарства Європейського Союзу на зустрічі 26 лютого закликали виконавчу владу ЄС «переорієнтувати» Спільну сільськогосподарську політику (CAP) після того, як пакет спрощень Єврокомісії було визнано недостатнім, і фермери знову вийшли на вулиці Брюсселя.

Головуючий на зустрічі міністр сільського господарства Бельгії Девід Кларінваль сказав, що пакет спрощень ЄК, представлений 22 лютого, є першим кроком у короткостроковій перспективі, але недостатнім для вирішення проблем фермерів, пише Euractiv.

Він зазначив, що країни ЄС надіслали до ЄК більше 500 пропозицій щодо більшої гнучкості на державному рівні включно з правилами перегляду національних стратегічних планів.

«Між прийняттям CAP у 2021 році й сьогоднішнім днем є два основні фактори, які необхідно взяти до уваги: Green Deal і війна в Україні», — сказав він, додавши, що ЄС має бути відповідальним і переорієнтувати структуру.

Тим часом комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський запропонував перетворити деякі правила — сільськогосподарські та екологічні умови (GAEC) — на добровільні заходи. Це ідея, яку країни-члени підтримали, повідомляє Девід Кларінваль. Зокрема, він закликав розглянути можливість трансформації GAEC 6 (мінімальний ґрунтовий покрив), GAEC 7 (сівозміна) і GAEC 8 (4% землі під паром) в екосхеми, виконання яких не є обов’язковим.

«Стимули завжди кращі, ніж примушування фермерів до більш екологічно чистих практик», — сказав Войцеховський.

Після засідання голова ради та аграрний єврокомісар зустрілись із делегацією фермерів, які влаштували акцію протесту в Брюсселі. Секретар з міжнародних зв’язків іспанської сільськогосподарської організації UPA Хосе Мануель Роше, який брав участь у протестах, сказав, що національні уряди могли б зробити «набагато більше», щоб зменшити адміністративне навантаження на фермерів.

За його словами, остання реформа CAP дає державам-членам «широкий запас гнучкості» для вжиття заходів щодо скорочення бюрократичних процедур у таких сферах як GAEC та екосхеми.

Водночас аграрні міністри закликали ЄС збільшити фінансування схеми субсидування Спільної сільськогосподарської політики (САР) на €60 млрд на рік, пише Financial Times.

На CAP припадає €386,6 млрд із загального бюджету блоку в €1,21 трлн, який розрахований на період з 2021 по 2027 рік. Близько 80% грошей схеми дістаються лише 20% фермерів.

Аграрії також закликали переглянути торгові угоди, які, за їхніми словами, дають змогу імпорту дешевих продуктів знижувати ціни для виробників ЄС.

Як відомо, аграрії кілька тижнів протестують у країнах ЄС, зокрема Франції, Німеччині, Італії, Польщі, Румунії та Іспанії. Бельгійська фермерська група Fugea, яка представляє дрібних фермерів і була одним із організаторів протестів 26 лютого, заявила, що продовжить організовувати демонстрації доти, доки не буде досягнуто «реального прогресу».

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!