У ЄС готують послаблення правил щодо ГМО

Джерело:  AgroPortal.ua
ГМО

Депутати комітету з питань довкілля Європарламенту підтримали пропозицію про послаблення правила щодо генетично модифікованих рослин, вироблених за допомогою так званих нових геномних технологій (НГТ).

Це викликало різку критику з боку екологічних груп, пише AP.

Тепер очікують, що Європарламент проголосує запропонований закон під час пленарної сесії 5-8 лютого, перш ніж розпочати переговори з країнами-членами ЄС, які не мають єдності з цього питання.

Цього місяця 37 лауреатів Нобелівської премії та інші вчені закликали законодавців ЄС підтримати нові геномні технології та «відкинути темряву антинаукових страшилок».

Зазначається, що чинне законодавство дає захисникам довкілля впевненість у тому, що Євросоюз не перетвориться на вільний простір для транснаціональних агрокорпорацій, які зможуть масово виробляти ГМО та продавати продукцію 450-мільйонному населенню ЄС без детального маркування та попереджень.

Законодавці домовилися створити дві різні категорії та два набори правил для генетично модифікованих рослин, вироблених за допомогою НГТ.

Ті, що вважатимуться еквівалентними традиційним культурам, будуть звільнені від законодавства про ГМО, але інші НГТ-рослини повинні будуть відповідати вимогам.

Комітет погодився, що має залишатися заборона на всі НГТ-рослини в органічному виробництві. Він також погодився на заборону всіх патентів, поданих на НГТ-рослини, заявивши, що це допоможе «уникнути правової невизначеності, збільшення витрат та нових залежностей для фермерів і селекціонерів».

Природоохоронна група Greenpeace стверджує, що в разі ухвалення новий закон може загрожувати правам фермерів та споживачів, оскільки він не забезпечує достатнього захисту від забруднення сільськогосподарських культур новими ГМО.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!