У Єгипті мають намір закупити 4 млн тонн місцевої пшениці у 2023 році

Джерело:  Зерно Он-Лайн

Міністерство постачання та внутрішньої торгівлі Єгипту розраховує закупити цього року 4 млн. тонн місцевої пшениці. Про це заявив у понеділок голова відомства Алі аль-Мусельхі.

“Міністерство розраховує закупити 4 млн тонн місцевої пшениці в поточному сезоні”, – наводить портал новин Al-Masry Al-Youm слова міністра. Збір урожаю в Єгипті розпочнеться у квітні. Минулого року уряд ухвалив рішення збільшити ціну на пшеницю місцевого врожаю на 1 100 єгипетських фунтів за тонну ($37), щоб стимулювати фермерів поставити якнайбільше зерна державі. Тоді починаючи з квітня було закуплено 4,58 млн. тонн пшениці, у попередні роки обсяг закупівель не перевищував 3,5 тонни.

Глава відомства також наголосив, що запасу стратегічних товарів у країні вистачить на кілька місяців: “запасів пшениці – приблизно на 4,5 місяці, а запасів рису – на 6,5”.

Аль-Мусельхі підтвердив, що, незважаючи на зростання цін та інфляцію, уряд зберігає ціну на хліб, що субсидується. Ціна хлібного коржика, який є для бідних верств населення основою раціону, залишається на рівні 5 піастрів (менше 1 рубля). При цьому “ціна субсидування хліба для бюджету зросла з 51 млрд єгипетських фунтів ($1,7 млрд) до 90 млрд ($3 млрд) через зростання світових цін на пшеницю”.

Єгипет є найбільшим імпортером пшениці у світі, щорічно закуповуючи за кордоном близько 11 млн. тонн зерна. Одними з основних експортерів до арабської республіки є Росія та Україна. Війна в Україні та масштабні санкції, введені проти РФ з боку США та Євросоюзу, спричинили порушення постачання зерна, і Каїр був змушений їх диверсифікувати.

У Єгипті щодня виробляються від 270 млн до 275 млн субсидованих хлібних коржиків, які відпускаються за картками за 5 піастрів громадянам, що потребують допомоги.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!