У поточному сезоні виробництво олії в Казахстані зросте

Джерело:  OleoScope
подсолнечное масло

Казахстан активно нарощує виробництво і експорт рослинних олій. За підсумками поточного сезону обсяг виробництва цієї продукції республіці може перевищити 600 тис. тонн. Таку оцінку представив голова правління ОЮЛ «Національна Асоціація переробників олійних культур» (НАПОК) Ядикар Ібрагімов.

Він уточнив, що за підсумками 2022/23 МР у РК виробили 557,58 тис. тонн рослинних олій, що на 59% вище за показник аналогічного періоду попереднього сезону. При цьому в структурі виробництва близько 75% припадає на олію.

«Цього сезону у нас, гадаю, буде зростання до 600 тис. тонн, а то й більше», — озвучив прогноз голова НАПОК.

Паралельно зростає виробництво високобілкових кормів (шрот та макуха), що безпосередньо впливає на розвиток та конкурентоспроможність тваринництва та птахівництва в країні. У собівартості готової продукції частка кормів становить не менше 70%, уточнив Я.Ібрагімов.

За підсумками минулого сезону зростання виробництва шроту і макухи в РК досягло 59% — до 735,36 тис. тонн.

Сукупний експорт рослинних олій та шротів/макух з Казахстану минулого сезону становив близько 778 тис. тонн. За словами керівника НАПОК, цього сезону цей показник може зрости до 800 тис. тонн.

При цьому спікер відзначив зростання експорту фасованої соняшникової олії.

«У нас стабільно починає зростати частка експорту фасованої олії. Це говорить про те, що ми, йдучи на глибоку переробку, збільшуватимемо експорт продукції високих переділів», — наголосив Я. Ібрагімов.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!