У Польщі визнали, що не мають ресурсів для посилення контролю продукції з України

Джерело:  AgroPortal.ua
Польща

Надходження української аграрної продукції на ринок Польщі — це дуже важливе питання, до якого слід підійти виважено.

Про це заявив прем’єр-міністр Республіки Польща Дональд Туск під час зустрічі з фермерами 11 лютого 2024 року, пише TVN24.

Він зазначив, що українське сільське господарство «набагато більш європеїзоване з погляду бізнесу, ніж декому здається».

«Нас чекає дуже серйозна битва. Ми хочемо підійти до цього максимально відповідально… Ми будемо обговорювати конкретні рішення, але я не можу обіцяти «груші на вербі», — сказав Туск.

Водночас він анонсував посилення прикордонного контролю українських продуктів.

«Я поясню це і Києву, і Брюсселю, що ми все одно будемо проводити такі перевірки, тому що йдеться про здоров’я громадян Польщі та всього ЄС. Ми ні в якому разі не можемо відмовитися від цих перевірок», — підкреслив прем’єр-міністр.

Він визнав, що польські служби кадрово не підготовлені до такого масштабу товарів, але запевнив, що «від сьогодні» у випадку санітарних і якісних перевірок «ми будемо кидати на цей фронт те, що є в нашому розпорядженні, без питань».

«Найближчими днями, а не найближчими тижнями, ви побачите кардинальні зміни в роботі наших служб на кордоні — зокрема санітарних. Чи достатньо у нас людей та інструментів? Якщо ні, ми спробуємо негайно доповнити ці послуги. Те, що ми маємо зараз, буде використано для чесного, надійного та прозорого контролю якості та харчової безпеки українських продуктів», — запевнив Туск.

Своє бажання пошуку рішення для забезпечення продовольчої безпеки Польщі Дональд Туск підтвердив під час візиту до Франції, повідомляє «Європейська правда».

«Важко знайти в Європі більш проукраїнського політика, ніж я, і важко знайти в Європі більш проукраїнську націю, ніж польська, але ми повинні також пам’ятати про інтереси продовольчої безпеки Польщі та Європи», — сказав глава польського уряду.

Туск підкреслив, що готовий говорити з Макроном про безпеку польських і французьких фермерів.

Водночас заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак під час зустрічі з польськими аграріями заявив, що уряд шукатиме правові підстави для оприлюнення списка компаній, які імпортували зерно з України.

«Кожен поляк має побачити, хто заробляв гроші, коли польські фермери мали великі проблеми», — сказав Колодзейчак.

Він додав, що інформація про імпорт «шокує», оскільки, за його словами, в Україну надійшло 6 млрд злотих. Ввезено 330 тис. т технічного зерна, ріпаку та кукурудзи, які були завезені на польський ринок, і, ймовірно, потрапили до споживання.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!