У першу чергу зерновим коридором вивозитимуть зерно фермерів

Джерело:  AgroPortal

Зерно, яке вивозитимуть через порти, на 99% буде від фермерів, і ним займатимуться приватні структури. Роль держави в цьому процесі щодо можливості викупу і перепродажу зерна зараз визначається. Все залежить від того, в який бік піде ринок: якщо для трейдерів будуть важливішими надприбутки, ніж інші завдання, то правила будуть переглянуті.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час брифінгу «Безпечне транспортування зерна та продовольства через морські порти України».

Після того, як була підписана угода з Туреччиною та ООН про розблокування українських портів на Чорному морі для вивезення продовольства, в Україні залишилося зерна на $10 млрд. Цього року ми очікуємо на врожай, який потрібно буде експортувати, ще на $20 млрд. Гроші, які Україна отримає від продажу зерна, необхідні для того, щоб надалі значна частина країни функціонувала. Насамперед — аграрна галузь. Це не лише фермери, а практично все село, адже селяни отримують орендну плату, працівники, які задіяні в сільському господарстві, отримують зарплатню. Також це ті гроші, які потрібні фермеру, щоб посіятись на наступний рік“.

Міністр додав, що угода має вирішити низку проблем. Насамперед кількість вивезення зерна має збільшиться, а логістика — подешевшати.

«На світових ринках фермер віддає приблизно 15% від ціни інфраструктурі — залізниці, порту. Україні потрібно до цього повертатися. Якщо цього не станеться, то настане ще більша проблема в Україні та світі», — зазначив Микола Сольський.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!