У новому сезоні Україна залишиться лідером на ринку соняшникової олії

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Автори статей:

Україна та росія традиційно залишаються ключовими виробниками соняшнику та соняшникової олії у світі. З початком війни озвучувалися негативні сценарії відносно перспектив України та втрати першості в торгівлі соняшниковою олією. Однак на сьогодні реалізується більш позитивний сценарій.

Так, згідно оцінок МСХ США, частка України в світовій торгівлі соняшниковою олію в 2023/24 МР складе майже 41%, росії – 30%.

Експорт олії (прогноз 2023/24 МР):

  • Україна – (-3% до 2022/23 МР, існує ймовірність досягнення більш високого показника, враховуючи існування тимчасового морського коридору)
  • росія – (+10%, три сезони підряд відбувається збільшення експорту)

Більшу частину сезону соняшникова олія вигравала цінову конкуренцію у соєвої та пальмової олії

2024/25 МР

Поточний прогноз урожаю від УкрАгроКонсалт для України виглядає більш оптимістично, ніж для росії. А саме, базується на розширенні посівних площ, що навіть в умовах отримання середньої урожайності забезпечить приріст урожаю майже на 2% та експорт соняшникової олії не нижче поточного року.

росія в черговий раз заявляє про скорочення посівних площ соняшника (-2% до 2023/24 МР). І, схоже, саме в новому сезоні існують всі передумови для реалізації цього сценарію, враховуючи підвищений інтерес аграріїв щодо вирощування сої, ріпаку та льону.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!