У Нідерландах “цукровий податок” може поповнити урядову скарбницю на 1 млрд євро

Джерело:  УкрЦукор
sugar tax

Податок на цукерки та інші продукти, що містять надмірну кількість цукру, був би “дуже ефективним” і міг би виявитися досить прибутковим. Такого висновку дійшла провідна європейська консалтингова компанія Ecorys, яка проводила дослідження за дорученням міністерств фінансів та охорони здоров’я Нідерландів, розповідає онлайн видання NL Times.

Податок на продукти, вміст цукру в яких перевищує шість відсотків, теоретично може знизити ризик розвитку діабету та значно збільшить тривалість життя, зробили висновок експерти. Крім того, сотні мільйонів євро будуть зекономлені на витратах на охорону здоров’я, пов’язаних із споживанням цукру.

Водночас, запровадження податку також означатиме, що люди в середньому житимуть довше, що призведе до збільшення витрат на догляд за літніми громадянами. З іншого боку, завдяки більш здоровому способу життя можна було б підвищити продуктивність праці за рахунок зменшення кількості заяв про непридатність до роботи за медичними показаннями.

Дослідники наголосили, що податок принесе до урядової скарбниці близько мільярда євро.

Однак, за їх оцінкою, якщо податок на цукор буде запроваджено неналежним чином, це може призвести до численних судових позовів. Тому пропонується ступінчаста схема оподаткування продуктів, що містять шість і більше відсотків цукру залежно від того, наскільки його вміст перевищуватиме цей рубіж.

Рішення з цього питання буде ухвалено, коли завершиться процес формування нового кабінету міністрів, повідомляє видання.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!