У Литві повідомили про зниження поставок зерна з рф після посилення перевірок

Джерело:  Зерно Он-Лайн
Литва

Обсяги поставок до Литви фуражного зерна з росії та інших країн “підвищеного ризику” скорочуються після посилення литовською владою перевірок при його ввезенні, повідомляє Державна продовольчо-ветеринарна служба республіки.

“На сьогоднішній день у нас немає виявлених порушень, ми лише помітили зменшення кількості зерна, що перевозиться”, – заявив директор департаменту нагляду цього відомства Гедимінас Гваздайтис литовської національної телерадіокомпанії.

Поки що влада перевіряє лише фуражне зерно, яке перевозиться залізничним та автомобільним транспортом. За словами Гваздайтіса, наказ керівника служби з перевірки продовольчого зерна має бути підписаний у четвер.

Начальник процедурного відділу Митного департаменту Неринга Мотеюнайте заявила, що, судячи зі статистики митних декларацій, обсяг зерна, що імпортується, з росії та інших країн “підвищеного ризику” дійсно знижується. За її словами, минулого року пшеницю та жито російського походження до Литви не ввозили взагалі, було імпортовано лише близько 30 тис. тонн кукурудзи.

“Думаю, що ситуація не зміниться порівняно з даними 2023 року”, – наголосила Мотеюнайте.

За словами Гваздайтіса, після посилення контролю за імпортом зерна перевіряються зразки кожної партії, а не кожною двадцятою, як це було раніше.

Президент Асоціації литовських переробників та торговців зерном Кароліс Шімас повідомив, що тепер вартість тестування зразків зерна для імпортерів зросла, тому суворіші процедури перевірки є ефективними. На його думку, аналогічний контроль має бути введений для зерна, що перевозиться транзитом із Калінінграда до Клайпедського порту.

“Тоді, можливо, транзит не проходитиме через нашу країну”, – зазначив Шімас в інтерв’ю литовській національній телерадіокомпанії.

Як повідомлялося раніше, з 18 березня було посилено контроль за ввезеним до Литви фуражним зерном з росії та інших країн “підвищеного ризику” – перевіряється кожен вагон зерна, що ввозиться, або транспортний засіб – як призначені для литовського ринку, так і для експорту через Клайпедський порт. Найближчим часом планується посилити контроль і перевіряти походження зерна, яке провозиться через Литву. Посилення торкнеться і продовольчого зерна.

До списку “підвищеного ризику” увійшли росії, білорусь, і окуповані рф території Грузії, Молдови та України.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!